Управителят на Банката на Канада Тиф Маклем предупреди за рисковете,

...
Управителят на Банката на Канада Тиф Маклем предупреди за рисковете,
Коментари Харесай

Идва ли икономическо сътресение? Банката на Канада предупреди, че съществува риск от корекция

Управителят на Банката на Канада Тиф Маклем предизвести за рисковете, произлизащи от продължаващото пригаждане към по-високи лихвени проценти и евентуални стопански разтърсвания.

В речта си при представянето на годишния отчет на централната банка за финансовата непоклатимост Маклем означи, че въпреки разнообразни заинтригувани страни да са подхванали дейни стъпки за адаптиране към по-високите лихвени проценти и икономическата неустановеност, към момента съществуват опасности за финансовата непоклатимост.

„ “, се споделя в отчета.

Една от областите, които будят безпокойствие, е въздействието на по-високите лихвени проценти върху обслужването на дълга на семействата, изключително като се има поради, че доста ипотечни заеми подлежат на възобновяване при доста по-високи лихвени проценти. Освен това нараства стресът измежду наемателите и се усилват процентите на просрочените отговорности по кредитни карти и автомобилни заеми за семействата без ипотека. В отчета се акцентира намаляването на финансовата еластичност на семействата и предприятията заради по-високите разноски за обслужване на дълга, което ги прави по-уязвими при стопански спадове.

Въпреки тези провокации данните сочат, че семействата разполагат с еластичност, с цел да продължат да обслужват задълженията си при по-високи лихвени проценти, частично с помощта на спестяванията и увеличените приходи. Докладът обаче предизвестява, че корекциите на цените могат да бъдат обилни и внезапни, в случай че упованията за динамичността на лихвените проценти или икономическите вероятности се трансформират доста.

 

Възможността за понижаване на лихвените проценти се следи от близко от паричните пазари, като упованията са за едно понижение през юни и за още едно през юли. Маклем съобщи, че централната банка се доближава до миг, в който може да се обмисли понижаване на лихвените проценти, само че се въздържа да показа съответен график.

В отчета бяха изтъкнати и рисковете, свързани с прекалено високите оценки на активите, изключително в бранша на комерсиалните недвижими парцели. Той означи, че не всички мениджъри на активи са коригирали оценките в балансите си, което допуска капацитет за спомагателни корекции в бъдеще.

Като цяло, макар че канадската финансова система остава устойчива, продължаващите корекции към по-високи лихвени проценти и евентуалните шокове основават обилни опасности за стабилността, което изисква непрекъсната зоркост и самодейни ограничения от всички заинтригувани страни.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР