Управителят и подуправителят на НЗОК не били избрани по правилатаПартиите

...
Управителят и подуправителят на НЗОК не били избрани по правилатаПартиите
Коментари Харесай

Затягат сглобката с две оставки

Управителят и подуправителят на НЗОК не били определени по разпоредбите
Партиите се договориха да избират регулаторите по правилник

Изборът на управление на НЗОК бе изопачен

Регламент, по който да се избират регулаторите, договориха водачите на ППДБ и ГЕРБ. Целта е да не се позволяват спорове и кавги, сходни на този при избора на подуправител на здравната каса.

След постигнатото единодушие за новия правилник, водачите на двете обединения ще призоват новоизбраните шеф и подуправител на НЗОК да си подадат оставките, с цел да може избора им да мине по новия правилник.

“Ще ги помолим да подадат оставка и с целия правилник по какъв начин ще се избират от тук нататък регулаторите да спрем да се упрекваме. Вчера те ме упрекват за “Възраждане ”, аз ги упреквам за “Лукойл ”. Нека като подпишем болшинството ГЕРБ-СДС, ППДБ и Движение за права и свободи за регулатори, за Конституционна промяна, за службите, всичко това да е разказано ”, съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Разбрахме се да стартираме диалог за правилник, който да е за това по какъв начин ще бъдат предавани и попълвани регулаторите, което от своя страна да подсигурява единодушието в границите на партиите, подкрепящи ръководството. Ще отнеме време да го приемем. С оглед на това, че беше изопачен изборът на управление на НЗОК, ще отправим молба към шефа Станимир Михайлов и подуправителя Момчил Мавров да създадат крачка обратно и да подадат оставки, без това да е обвързвано с упрек към тях, с цел да можем да стартираме процедурата на чисто по този правилник ”, изясни съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

“Всички останали процедури ще изчакат, до момента в който имаме правилник, с цел да сме сигурни, че това ще е детайл от укрепването на парламентарното болшинство, а не източник на разтърсвания ”, сподели още Иванов.

“Няма да желаяме оставката на Асен Василев, той преди малко ми изясни, че последния месец имаме с над милиард лв. повече събрани средства от Данък добавена стойност, дефицитът е 0,6%, в този момент отива на среща с немското управление, с цел да търси поддръжка за еврозоната. Когато водим естествен диалог, без викове, без нервности от първия ред, можем да намерим консенсус ”, сподели Бойко Борисов.

Финансовият министър Асен Василев акцентира: “За първи път от над 20 години през ноември ще сме събрали повече доходи от налози, в сравнение с сме изхарчили. И ще имаме понижение на недостига - от 0,8 до 0,6%. Данъчните ограничения за събиране на налозите стартират да дават резултат. Събираемостта се подвига доста, на път сме да си преизпълним бюджета с по-малък недостиг от заложения. Имаме ясна рамка за бюджета следващата година, има няколко неща, които да се доогледат в данъчните закони, само че това дава една добра основа, с цел да осъществим една от главните цели на това държавно управление - еврозоната. ”

По думите му бюджетът на НЗОК не минал в здравната комисия по една елементарна причина: “Там има две ограничения, които са свързани с това да се разходват по по-прозрачен метод парите на Здравна каса. ”

“След вчерашния ден, в който всички видяхме, че проявлението на мускули води до такава степен, че всички потъваме в една говорилня, която по никакъв метод нито е съвременна, нито е наложителна за Народното събрание, тъкмо противоположното. Затова организирахме час и половина диалог. Бюджетът на НЗОК ще бъде подсилен, бюджетът на страната ще бъде подсилен. Част от най-големите регулатори са директно свързани с конституционната промяна, по тази причина ни би трябвало и Движение за права и свободи в този диалог, и се разбрахме по тези тематики ”, сподели още Борисов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР