Управителният съвет на Съюза на съдиите в България излезе с

...
Управителният съвет на Съюза на съдиите в България излезе с
Коментари Харесай

Kазусът с журналистката Силвия Великова стигна до Еврокомисията

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България излезе с позиция във връзка свалянето от ефир на журналистката от БНР Силвия Великова.

"Управителният съвет на Съюза на съдиите в България e шокиран от новината за неочакваното събаряне от ефира на стратегия „ Хоризонт “ на Българското национално радио на дългогодишния публицист Силвия Великова. Като водещ и редактор на предаването „ Преди всички “ и изявен правосъден кореспондент Силвия Великова в продължение на петнадесет години изследваше деликатно, задълбочено и всеобхватно процесите в правосъдната система и информираше обществото по справедлив и професионален метод за тях ", се споделя в писмото, което е адресирано до заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и до еврокомисаря по правораздаването Вера Йоурова.

От организацията акцентират, че е погрешно е казусът да се преглежда като частен и наивно да се отмине като рутинно управническо решение на електронна медия. Според нея това деяние е скандално задръстване устата на публицист в правосъдния сектор, който не се опасява да задава въпроси.

"Отстраняването й от ефир, и то директно преди привършване на процедурата за избор на основен прокурор, е загуба за обществото и слага в риск неговия достъп до достоверна и всеобхватна информация ", се споделя още в писмото.

В същото време с позиция до медиите излезе и управлението на БНР. Управителният съвет оповестява, че журналистката не е свалена от ефир, само че е изменен графикът ѝ на водене. Изтъкнати са три аргументи за това решение.

Първо, Великова не дава разнообразни гледни точки в предаването си и демонстрира пристрастност. Второ, поради нея на БНР е наложена санкция от Съвет за електронни медии за изнасяне на персонални данни в ефир. Това е станало в материал, квалифициран от Силвия Великова, се показва в известието, само че не се цитира съответният проблем. Третата причина е, че по време на годишния си отпуск, "в нарушаване на Кодекса на труда, тя е взела участие в предаването "12+3 " като в ефир тя е призовала слушателите да вземат присъединяване в митинг. "

Както "Банкеръ' заяви, публицисти от доста медии излизат през днешния ден на митинг в отбрана на свободата на словото. Той ще е от 12.00 часа пред БНР. В четвъртък първо бе пенсиониран шефът на стратегия "Хоризонт ", а след това от ефир бе свалена дългогодишната правосъдна кореспондентка и водеща на програмата Силвия Великова. Множество нейни сътрудници късно нощес излязоха с декларация в нейна поддръжка, което в последна сметка докара до връщането й зад микрофона на "Хоризонт ".

Тази заран обаче се разбра, че сигналът на програмата е заглъхнал в цялата страна. Официалният претекст е "техническа профилактика ". От Съвет за електронни медии оповестиха, че ще стартира инспекция по случая.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР