Управителният съвет на Националното сдружение на общините - НСОРБ поиска

...
Управителният съвет на Националното сдружение на общините - НСОРБ поиска
Коментари Харесай

Кметовете защитават данъка на автомобилите пред президента

Управителният съвет на Националното съдружие на общините - НСОРБ изиска среща с президента Радев, с цел да показа претекстовете за нужните измененията в налога за колите. Това стана ясно по време на съвещание на УС на Сдружението.

По думите на ръководителя му и кмет на община Велико Търново Даниел Панов тази тематика е мощно манипулирана. Той разясни, че още през 2015 година Общото заседание на НСОРБ гласоподава идея на напълно нов Закона за локални налози и такси. С положителната връзка с държавното управление в последните години успяхме да променим някои неща в закона, като едно от тях беше за налога на колите, сподели Панов. Той добави, че това е една от ограниченията, които Европейски Съюз ползва най-много за чистотата на въздуха.

Председателят на УС на НСОРБ заяви, че лек автомобил Фолксваген Голф 2, създаден 1993 година до в този момент е плащал годишен налог от 25,90 лева С измененията за този автомобил ще се дължи 39,20 лева, което е с 13,30 лева повече или 1,11 лева месечно.

За съпоставяне за Порше Кайен 2003 година, 250 киловата до в този момент е плащано 30 лева (регистриран като товарен автомобил, вид " баничарка " ). Сега ще заплаща 420 лева или 390 лева повече, тъй като неточно е записано и по този начин е заобиколен закона. Коректните притежатели на такива Поршета, които са ги записали като пътни транспортни средства ще имат понижение в налога - тъй като до в този момент са плащали по 525 лева, в този момент ще заплащат 420 лева (Евро 4), изяснява Панов.

За да се стигне до тези промени, в НСОРБ са търсили мнения от всички български общини. Промените са утвърдени, като те са най-много в екологичния съставен елемент на налога и остарялата база на транспортните средства.

Във връзка с наложеното президентско несъгласие, Димитър Николов, кмет на община Бургас и член на УС на НСОРБ прави предложение мненията на сдружението, касаещи законови промени, авансово да бъдат изпращани на Президента, с цел да има ползотворна връзка сред институциите.

news.bg

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР