Управителният съвет на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска

...
Управителният съвет на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска
Коментари Харесай

Спешна помощ протестира: Спрете насилието, докато още ни има

Управителният съвет на Националната асоциация на работещите в незабавна здравна помощ (НАРСМП) излезе с протестна декларация по отношение на зачестилите случаи на експанзия по отношение на незабавни екипи.
Спешните медици недоволстват против неналичието на съответни ограничения за гарантиране на сигурността им от страна на страната. Те подчертаха, че не се усещат сигурни нито в мобилните екипи и незабавните кабинети във филиалите за незабавна здравна помощ (ФСМП), нито в незабавните отделения на лечебните заведения.
Само за последния месец има регистрирани 4 набези против незабавни медици - в Дулово, Несебър, Роман и Калояново.

" Спрете насилието над незабавни екипи, до момента в който към момента ни има ", безапелационни са лекарите.

В протестната декларация се пита какво се е случило с преценката на риска и сигурността на над 300 мобилни незабавни екипи и придружаването им от полиция при заплаха. Спешните медици показват и че обещаните паник бутони в действителност ги няма - нито в мобилните екипи и в незабавните кабинети на ФСМП, нито в незабавните отделения на лечебните заведения.

УС на НАРСМП упорства незабавните медици неотложно да получат съответна отбрана от експанзията на недобросъвестни пациенти и техни близки. Според тях напрежението сред пациенти и лекари ескалира и това може да заплаши директно живота както на медиците, по този начин и на пациентите.

Спешните медици упорстват още страната да " влезе в ролята си, да се спре безотговорното и безгрижно държание от страна на институциите ". Те приканиха всички пациенти да се отнасят с почитание и довери към лекарите.

Ето какво гласи декларацията:

" Протестираме против деянията на принуждение над незабавни медицински екипи! Протестираме против неналичието на съответни ограничения за гарантиране на сигурността ни от страна на страната! Заявяваме, че не се усещаме в сигурност нито в мобилните екипи, нито в незабавните кабинети във ФСМП, нито в незабавните отделения на лечебните заведения. За последния месец имаше 4 набези над нас във ФСМП Дулово (ЦСМП Силистра), ФСМП Несебър (ЦСМП Бургас), ФСМП Роман (ЦСМП Враца) и ФСМП Калояново (ЦСМП Пловдив).
Спрете насилието над незабавни екипи, до момента в който към момента ни има!

Какво се случи с поетите задължения от страната в признатата през 2014 година Концепция за развиване на незабавната здравна помощ 2014-2020 година? Докога незабавните отделения в 37 лечебни заведения в страната ще вегетират без нормативна уредба, визираща организацията им на работа? Какво се случи с преценката на риска и сигурността на над 300 мобилни незабавни екипи и придружаването им от полиция при заплаха? Къде са обещаните паник бутони в мобилните екипи, незабавните кабинети на ФСМП и в незабавните отделения на лечебните заведения? Къде е ефикасната и бърза връзка на незабавните медицински екипи с полицията при положение на експанзия?

Ние се борим за живота на пациентите си по пътищата и незабавните кабинети, рискувайки личния си живот и пренебрегвайки личното си здраве и сигурност. Никога и на никого не сме отказвали помощ, без значение от нерешените проблеми в организацията на работа, остарялата материално-техническа база, тесните незабавни кабинети и отделения. Кога и по какъв начин страната ще предприеме нужните ограничения за гарантиране на сигурността и живота ни при осъществяване на служебните ни отговорности? "

Към митинга се причисли и пациентската организация „ Заедно с теб ", от която написаха:

" Пациентски организации „ Заедно с теб " пожелаваме НЕЗАБАВНА ЗАЩИТА на българските лекари от експанзията на недобросъвестни пациенти и техни близки.

Настояваме страната незабавно да влезе в ролята си, да се спре безотговорното и безгрижно държание от страна на институциите.

Ние задаваме един единствен въпрос неведнъж: „ Къде е страната да отбрани незабавните медици? "
Напрежението сред пациенти и лекари ескалира и това с изключение на, че заплашва директно живота на медиците, е рисково и за здравено на пациентите когато липсва доверие и успокоение в системата.

Призоваваме нашите пациенти да запазят почитание и доверие към лекуващите ни лекари! "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР