Управителният съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) е взел

...
Управителният съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) е взел
Коментари Харесай

НКЖИ: Нямаме пари за поддръжката на гара Пионер

Управителният съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) е взел решение за продажбата на гара Пионер, тъй като ръководството на парцела е обвързвано с огромни разноски, които са непостижими за компанията. Това се споделя в отговор на НКЖИ до общинския консултант Стефан Марков.

От държавното дружество допълват, че заради липса на финансови средства не могат да обезпечат поддръжката на парцела, както и неговата защита.

Припомняме, че общинският консултант в края на предходната година попита НКЖИ за претекстовете на държавното дружество да продаде парцела на гара Пионер, както и дали са водени диалози със Столичната община за даване на терена за създаване на пространства за отдих и спорт, каквито са проектите на общината, според плана за проект на Борисова градина.

Според Стефан Марков мястото, на което се намира гарата, е в един от най-хубавите квартали на София и наоколо до Борисовата градина, където би трябвало да е ясно какво ще се случи, и че то ще е в социална изгода, каквито биха били зоните за отдих и спорт, от които биха се възползвали освен поданици на квартала, а на цяла София.

От отговора на държавната компания се схваща, че никой от НКЖИ не е разговарял със Столична община, която да реши кое е най-целесъобразното решение за парцела на гара Пионер. В отговора на държавната компания се показва, че данъчната оценка на гарата надвишава 500 000 лв..

От НКЖИ прецизираха, че след решението на Министерския съвет гарата ще се продаде след търг с скрито наддаване.

От НКЖИ осведомиха още, че сега парцелът може да се употребява единствено за жп гара или спирка, само че от предприятието признават, че той не се употребява по предопределение. Марков добавя, че все още гара Пионер се употребява за продажба на строителни материали и мястото на сходни действия не е в Борисовата градина, както и че тази зона може да бъде планувана за спортни и детски площадки.

Освен това бъдещият притежател на парцела, след направен Подробен устройствен план и решение на Главния проектант на Столична община, може да промени предназначението на парцела.

"Мястото е значимо и най-правилно е да бъде трансферирано на Столична община, която да реши какво ще е потребно да се случи там. “, добави Стефан Марков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР