Управителният съвет на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите Огнеборец

...
Управителният съвет на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите Огнеборец
Коментари Харесай

Синдикат Огнеборец настоява за увеличение средствата за персонал с поне 15%

Управителният съвет на Национален профсъюз на пожарникарите и спасителите „ Огнеборец ” упорства за увеличение на средствата за личен състав с не по-малко от 15% в плана на бюджет за Министерство на вътрешните работи за 2023 година и опазване на сумите за прехрана и финансови разноски за ведомството най-малко на равнищата от 2022 година, показват от синдиката в отворено писмо до медиите.

Те допълват, че не са удовлетворени от заложените параметри в плана на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 година, касаещи Министерството на вътрешните работи, който планува нарастване на разноските за личен състав с 10% за структурите, които не са получили нарастване през 2022 година, и 15% за структурите в общинската администрация.

От синдиката декларират, че правят оценка позитивно огромна част от плануваните спомагателни разноски под формата на дискреционни ограничения, изключително в региона на пенсионната система, само че не са планувани средства за растеж на разноските за личен състав в бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, измежду които е и Министерство на вътрешните работи.

Това води до неспособност за нарастване на работните заплати и надлежно до доста понижаване на покупателната дарба и обедняване на чиновниците, имайки поради високото равнище на продължаващата инфлация на годишна база и през 2023 година

Проектът за бюджет за 2023 година е разчетен при 3% недостиг на начислена основа и 2,5% на касова основа, напомня Българска телеграфна агенция. Министърът на финансите Асен Василев съобщи преди дни, че се резервира макрорамката на бюджета, препоръчана от служебния кабинет, за планът да влезе по-бързо в Народното събрание и " да имаме признат бюджет до края на м. юли ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР