Управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България

...
Управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България
Коментари Харесай

Работодателите се срещнаха с дипломати на страните от ЕС

Управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се срещна с посланици и дипломати в България на страните от Европейския съюз на бизнес-закуска през днешния ден в Къщата с часовника. Срещата се организира ден след представянето на Доклада на Европейската комисия по отношение на напредъка на България по механизма за съдействие и инспекция, който се трансформира в основа на задълбочената полемика сред бизнеса и дипломатите.

„ За мен е извънредно наслаждение и чест да Ви поздравявам от името на управлението и членовете на КРИБ на днешната среща, посредством която възвръщаме една дългогодишна традиция “, сподели ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев при започване на срещата. „ Днес възобновяваме постоянния продан на отзиви и визии за настоящото икономическо и социално-политическо развиване в България, капиталовия климат и опциите за бизнеса в подтекста на европейските и трансатлантическите вероятности “.

В срещата участваха посланиците в България на Германия, Дания, Ирландия, Румъния, Словакия, Холандия и Чехия, заместник-посланиците в България на Австрия, Англия, Испания и Полша, както и дипломати от посолствата в България на Италия и Франция. Присъстваха и ръководители на двустранни камари, членове на КРИБ – на Германо-българската индустриална и комерсиална камара, на Френско-българската комерсиална и индустриална камара и на Конфиндустрия България.

Реформата в образованието, въвеждането на дуалната система, неналичието на готови фрагменти за бизнеса и методите за превъзмогването на този проблем бяха измежду главните тематики на диалога. От страна на дипломатите бе подложен въпрос и по отношение на ниските хонорари в някои браншове на стопанската система. Председателят на КРИБ уточни, че в промишлеността възнагражденията на инженерните и ИКТ фрагменти порастват и там положителните експерти могат да се осъществят и да получат доста положително заплащане. Кирил Домусчиев уточни съдействието с университетите като добър образец в посока превъзмогване неналичието на готови фрагменти. КРИБ е в основата на въвеждането на дуалното обучение и управлението на конфедерацията благодари на посолствата на Германия и Австрия, които са оказвали непрекъсната поддръжка за общите инициативи в тази тенденция с фирмите-членове на КРИБ и с Германо-българската индустриална и комерсиална камара.

Друга съществена тематика в полемиката бяха опциите пред непознатите вложители у нас и в тази връзка превъзмогването на административните спънки пред тях. От името на Управителния съвет Кирил Домусчиев съобщи пред посланиците подготвеност КРИБ да оказва цялостна осведомителна поддръжка на новопристигнали вложители или такива с бъдещи планове според от спецификата на икономическите им действия. „ Ако имате вложители от вашите страни – КРИБ е отсреща “, сподели той. „ Ние можем да се срещнем с тях, да ги посъветваме, само че най-големият проблем за тях ще бъде да намерят нужните им служащи. “

На въпрос от дипломатите по отношение на правосъдната система, противодействието на корупцията и ограниченията, които се подхващат, от страна на КРИБ бе декларирано, че стабилно е сложено началото на битката с корупцията във всичките й разновидности, част от което са и осъществените арести. Посочено бе, че ограниченията са в вярна направления и бизнесът чака това да бъде част от устойчиви и целенасочени дейности на държавното управление като за бизнеса това е добре, тъй като се осветлява сивата стопанска система, поставя се завършек на черната стопанска система, което директно се отразява на светлия бизнес, който членува в КРИБ.

На въпрос от дипломатите по отношение на приемането на еврото за национална валута и дали държавното управление прави нужното за приемането на България в еврозоната, изпълнителният шеф на КРИБ посл. Евгений Иванов отговори, че има постоянен продан на отзиви с представители на държавното управление в лицето на министъра на финансите, министерство на стопанската система и други способени ведомства, които конфедерацията смята за съществени мотори за осъществяването на този основен приоритет, който КРИБ си е сложил. „ Можем да кажем, че даже оказваме нужния напън, с цел да не стопира процесът и да бъдат изпълнявани поетите от България задължения за покриването на безусловно всички критерии “, сподели посл. Иванов. „ За нас влизането в еврозоната няма опция и сега считаме, че държавното управление прави всичко належащо тази задача да бъде изпълнена. Същото се отнася и за приемането на България в Шенген “.

В края на срещата беше реализирана договореност разговорът сред КРИБ и дипломатите в България да продължи на всеки шест месеца.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР