Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прие решение за

...
Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прие решение за
Коментари Харесай

ЕЦБ започва тясно сътрудничество с БНБ, поема от 1 октомври пряк надзор над значими кредитни институции

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри решение за определяне на тясно съдействие с Българската национална банка, откакто бяха изпълнени нужните надзорни и законодателни предпоставки, оповестиха от ЕЦБ след оповестението на решението за приемането на страната ни в чакалнята на еврото.

Успоредно с това през днешния ден бе оповестено включването на българския лев във валутния механизъм II. Заедно тези две стъпки приготвят изискванията за бъдещото участие на България в Еврозоната, напомнят от ЕЦБ.

Решението по отношение на тясното съдействие ще влезе в действие 14 дни след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз. От 1 октомври 2020 година ЕЦБ ще дава отговор за директния контрол над значимите кредитни институции в Република България и за общите процедури за всички поднадзорни лица, както и за наблюдението над по-малко значимите кредитни институции. Междувременно ЕЦБ ще извърши оценка, с която ще дефинира кои банки извършват критериите за систематизиране като значими институции. Банковият контрол в ЕЦБ и Българската национална банка подхващат подготвителни дейности, с цел да обезпечат безконтролен преход към новия контролен режим.

„ Много се радваме да посрещнем България в единния контролен механизъм и в фамилията на банковия контрол в ЕЦБ, ” съобщи Андреа Енрия, ръководител на Надзорния съвет на ЕЦБ. „ Това бележи значим стадий в историята на банковия съюз, защото обсегът му се уголемява оттатък страните членки на Еврозоната. “

Българската национална банка ще има собствен представител в Надзорния съвет на ЕЦБ, със същите права и отговорности като всички останали членове, в това число право на глас.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР