Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди бюджет от 1,2 млн.

...
Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди бюджет от 1,2 млн.
Коментари Харесай

1,2 млн. лева се предоставят за производството на качествени семена

Управителният съвет на Държавна фирма „ Земеделие “ утвърди бюджет от 1,2 млн. лв. за 2022 година за финансиране на държавна помощ „ Помощ за присъединяване на земеделските стопани в Схема за качество за произвеждане на семена и посадъчен материал “.

Целта на помощта е поощряване на производството и потреблението на сертифицирани (качествени) семена за зърнени, фуражни, маслодайни култури, картофи, тютюн, памук, сертифициран от ИАСАС (Изпълнителната организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол) посадъчен материал от овощни култури, сертифициран и общоприет лозов посадъчен материал и сертифицирани и общоприети семена от зеленчукови култури.

Помощта се дава на дребни и междинни предприятия в растениевъдството, получили позволение за произвеждане на посевен и посадъчен материал по реда на член 28 от Закона за посевния и посадъчния материал, посредством даване на субсидирани услуги от ИАСАС.

Производителите на описаните култури се подкрепят до 100% от страната за разноските им по узаконяване от ИАСАС на създадените от тях висококачествени семена и посадъчен материал.

През 2019 година 427 аграрни стопани са получили 1 100 608 лева по помощта. През 2020 година с 1 152 670 лева са подкрепени 423 стопани за произвеждане на семена и посадъчен материал, а през 2021 година усвоеният запас е в размер на 1 121 069 лева от 425 стопани.

Предстои Фонд „ Земеделие “, взаимно с Министерство на земеделието да изготви инструкции за даване на помощта.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР