Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) взе решение да

...
Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) взе решение да
Коментари Харесай

Удължават приема по схемата за застраховане на селскостопанска продукция

Управителният съвет на Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) взе решение да удължи периода за банкет по схемата за подкрепяне " Помощ за съфинансиране на застрахователни награди при обезпечаване на селскостопанска продукция " от 29 юли на 31 август 2022 година, оповестиха от Фонда. Изменя се и срокът за даване на застрахователните полици в Областните дирекции на ДФЗ - от 31 август на 30 септември 2022 година

От ДФЗ акцентират, че удължаването на периодите цели повече аграрни стопани да подадат заявки по схемата. Тъй като част от културите (салати, късно зеле, броколи, карфиол и др.) ще бъдат засадени по-късно, а полиците се подписват след засаждане на съответната просвета, земеделският собственик ще я подписа на по-късен стадий. Така се дава опция да не се изтърван периодите по помощта.

За подкрепяне могат да аплайват аграрни стопани, които отглеждат: овощни култури над 0.5 ха и период на употреба на насажденията под 20 години; зеленчукови култури, отглеждани в оранжерии над 0.1 ха; зеленчукови култури над 0.3 ха; етерично-маслени култури над 0.5 ха; тютюн над 0.1 ха; зърнени култури над 3 ха; маслодайни култури над 3 ха.

Земеделските стопани, отглеждащи зърнени и маслодайни култури, се подкрепят за първите 2 000 ха от площите си.

 istock istock
От Фонда напомнят, че финансовият запас по помощта е 3,5 млн. лева Средствата се дават под формата на възнаграждение на част от разноските за застрахователни награди. Максималният размер на поддръжка, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн, е до 65 % от цената на застрахователната награда.

Сумата за подкрепяне e до 195 лева./ха при размер на застрахователната награда от 300 лева./ха. Стопаните, които застраховат зърнени култури (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни (слънчоглед и рапица), могат да получат до 35 % от цената на застрахователната награда. Размерът на подкрепяне е до 21 лева./ха при размер на застрахователната награда от 60 лева./ха.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР