Управителният съвет на БНБ потвърди решението си за поетапно увеличаване

...
Управителният съвет на БНБ потвърди решението си за поетапно увеличаване
Коментари Харесай

От 1-ви април 2020 г. БНБ увеличава капиталовите буфери на банките до 1%

Управителният съвет на Българска народна банка удостовери решението си за поетапно увеличение на финансовите буфери на банките до 1% от кредитни рискови експозиции в Република България към 1-ви април 2020-а година, като това равнище ще се ресурси и през идващите две тримесечия следващата година, съобщи БНР.

Основното предопределение на финансовите буфери на банките, или равнището на антицикличния финансов буфер, е да послужи като отбрана на банковата система против евентуални загуби, произлизащи от струпване на повтаряем систематичен риск в интервали на несъразмерен кредитен напредък.

Централната банка също по този начин удостовери, чер равнището на антицикличния буфер, използван към кредитни рискови експозиции в Република България, остава 0% до края на третото тримесечие на 2019 година, след което се покачва до 0,5% до края на първото тримесечие на 2020-а година, като при нужда Българската национална банка може да вземе решение и за по-ранно нарастване на буфера. Решение за равнището, използвано през първото тримесечие на 2021-а година, Управителният съвет на Българска народна банка ще вземе през декември 2019-а година, се показва в известие на уеб страницата на централната банка.

Към края на второто тримесечие на актуалната година изчисленото съгласно оповестената на интернет страницата на Българска народна банка методология съответствие кредит/БВП възлиза на 95,3%. Отклонението на индикатора от дълготрайния тренд е негативно (-41,0 процентни пункта), което подхожда на нулева стойност на референтния знак за антицикличния буфер.

В същото време централната банка означи, че кредитната интензивност в сегмента на жилищните и потребителските заеми остава висока. В интервали на засилено кредитиране е допустимо да стартира последователно струпване на циклични опасности, които да се проявят, в случай че способността на кредитополучателите за обслужване на отговорностите отслабне при възможен предстоящ спад на икономическата интензивност и повишаване на лихвените проценти по заемите.

Българска народна банка добави, че поддържането на антицикличен финансов буфер в интервал на удобни стопански условия може да способства за запазване и в допълнение усилване на финансовата позиция на банковата система, с което да се увеличи устойчивостта на кредитните институции към бъдеща реализация на кредитен риск.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР