Управителният съвет на Българската народна банка прие решение, че ще

...
Управителният съвет на Българската народна банка прие решение, че ще
Коментари Харесай

Ше има ли мораториум върху кредитите на гражданите? БНБ изиска от банките единен проект за действие

Управителният съвет на Българската национална банка одобри решение, че ще съблюдава гласуваните в Европейския банков орган (ЕБО) Насоки по отношение на законодателните и частните мораториуми върху заплащания по заеми по отношение на COVID-19 (EBA/GL/2020/02), за което уведомихме ЕБО. Насоките са оповестени на интернет страницата на ЕБО, показват в известие на Българска народна банка.

Мораториумите върху заплащания по банкови заеми могат да бъдат ефикасен инструмент при краткосрочни ликвидни усложнения на клиентите на банките. Много компании и жители биха изпитали такива усложнения, в случай че работата им бъде лимитирана или прекратена в следствие от ограниченията против COVID-19. Това от своя страна може да се отрази неподходящо и върху кредитните институции, доколкото при съществуващата регулаторна рамка отсрочените или прекъснати заплащания по отпуснати заеми водят до спомагателни разноски и финансови условия в банките.

Ето за какво насоките на ЕБО вкарват краткотраен принцип, че мораториумите върху заплащания по банкови заеми не водят до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или несъблюдение при изискване, че ограниченията са учредени на национално законодателство и са контрактувани и прилагани на равнище банков бранш.

На база на гласуваните в ЕБО насоки Българска народна банка изиска от комерсиалните банки да предложат за одобряване в период до 5 работни дни обединен план на правила за частен мораториум върху заплащанията по банкови заеми във връзка със обстановката с COVID-19.

Изготвените от банките правила, след утвърждението им от Българска народна банка, ще дават за интервала на тяхното деяние еластичност на банките да оферират на техните клиенти облекчения по заплащания по банкови заеми.

Детайли за облекченията за жители и компании ще бъдат оповестени с публикуването на разпоредбите за частния мораториум.

 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР