Управителният съвет на Българската народна банка е наложил надзорни мерки

...
Управителният съвет на Българската народна банка е наложил надзорни мерки
Коментари Харесай

БНБ наложила надзорни мерки на 4 банки

Управителният съвет на Българската национална банка е наложил надзорни ограничения по отношение на четири банки, при които са били открити нарушавания на регулаторната рамка.

Това е записано в доклада на Българска народна банка за първото полугодие на 2018 година, оповестен на уеб страницата ѝ.

От документа не излиза наяве кои са те.

През първото полугодие на 2018 година са приключени 4 тематични инспекции и са почнали 5, 4 от които не престават след края на отчетния интервал. Основната им цел е обзор на процесите и системите за ръководство и механизмите за надзор, засягащи съответни опасности и области в банките, и по-специално кредитният риск и рискът от централизация на заеми .

Оценката на резултата от тези опасности е обвързана с отражението им върху финансовата позиция. За допълнение на оценката на рисковия профил на някои тествани кредитни институции в обсега на инспекциите са включени спомагателни детайли, като бизнес модела и вътрешното им ръководство, отразяващи се върху цялостната оценка на тяхната жизненост. Важен детайл от инспекциите на място е бил проследяването на степента на осъществяване на надзорни ограничения, наложени при предходни инспекции, излиза наяве от отчета.

От Българска народна банка установяват по-добро ръководство и механизми за надзор върху кредитния риск , които при предходни инспекции са оценени отрицателно и/или са открити недостатъци и нарушавания. В резултат от осъществяването на някои
рекомендации е регистрирано усъвършенстване в системите за вътрешно ръководство на опасности, свързани с позитивни промени във вътрешни правила и процедури, както и в тяхното оценяване и отчитане за надзорни цели.

" Същевременно - пишат от централната банка - към момента се следи незадоволителна ангажираност на управленията на някои банки в ръководството на кредитния риск , намиращо израз в изцяло или отчасти несъблюдение на рекомендации за превъзмогване на повтарящи се недостатъци в класификацията и отчитането на кредитни експозиции, признаването и отчитането на допустими обезпечения за задачите на провизирането и правилното им докладване в съответните доклади. "

Запазва се нуждата някои банки да подобрят цялостния си метод по отношение на процеса на вътрешен разбор на рисковете и адекватността на капитала, акцентират от Българска народна банка.

Недостатъчно изпълнени остават надзорни наставления да се създаде и одобри методология за правене на документите за вътрешен разбор на адекватността на капитала и на методите за вътрешна оценка на устойчивостта в изискванията на стрес и в системите за ръководство и оценка на вътрешно присъщите опасности да се включат всички значими опасности с оглед съответното им отражение в финансовата адекватност и финансовото обмисляне.

От Българска народна банка изготвили надзорни отчети с рекомендации към управленията на тестваните банки за усъвършенстване в качеството на анализите за платежоспособност на заемополучателите и аргументите за промени в изискванията по кредитните сделки; класифицираните кредитни експозиции да се отразяват в сходство с регулаторната рамка; навреме да се разпознава рискът от централизация и огромните експозиции да се регистрират в надзорната отчетност; а също да се проучва потребността от спомагателен капитал в границите на ВААК за покритие на риска от централизация.

Банковата ни система остава постоянна, акцентират от Българска народна банка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР