Управителният съвет на Българска федерация по волейбол ще вземе решение

...
Управителният съвет на Българска федерация по волейбол ще вземе решение
Коментари Харесай

Владо Николов: Източна и Западна конференция в Суперлигата е възможен вариант

Управителният съвет на Българска федерация по волейбол ще вземе решение за бъдещето на шампионатите при мъжете за сезон 2020/2021 на последващи съвещания, откакто бъдат изслушани всички клубове. На базата на това ще се одобряват форматите за Суперлигата и Висшата лига.
Има предложение за уголемение на Суперлигата, с цел да не бъдат ощетявани клубове при непредвидената обстановка и насилственото прекъсване на шампионатите. Дали обаче ще има нарастване на елитната ни група и какъв тъкмо ще бъде нейния формат, ще зависи и от икономическата обстановката и готовността на клубовете за обезпечаване на бюджет за шампионата.
 Владо Николов: Ще шляпам, тъй като ТЕ имат потребност от нашата поддръжка! (видео)

Ето какво сподели Владимир Николов, който е президент на ВК Лавски София и член на УС на БФВ за BGvolleyball.com по тематиката:

" С оглед на тежката обстановка би трябвало да се откри най-удачната формула за осъществяване на шампионата. Основна цел ще бъде понижаване на разноските за сметка на увеличение на качеството. " " Ако карантината продължи по-дълго, това ще се отрази отрицателно на всички. Клубовете ще изгубят част от финансирането и спонсорите си. Самите фирми-спомоществуватели ще останат без част от приходите си. Това слага редица въпроси, като главният е какъв брой клуба ще могат да вземат участие в Суперлигата през идващия сезон. Защото, несъмнено ще има понижение на бюджетите на доста от тях, а индикации за това към този момент има. Дори огромните клубове в Италия изпитват същите усложнения, като съгласно мои другари, повече от половината участници в Серия А ще бъдат с 50% по-малък бюджет за идващия сезон. "
" Смятам, че през миналите години бе безусловно ненужно Суперлигата да е с 12 участници. Имаме състезатели за най-много 8 тима. Сега предвид на обстановката, да не бъда неприятен оракул, само че най-малко 10-15 от волейболистите ни, които играят в чужбина, ще бъдат принудени да се завърнат в българското състезание. Поне за година. Това пък от своя страна, колкото и неприятно да е за тях, ще увеличи качеството на българския шампионат.Има доста и разнообразни разновидности за бъдещия формат за елитната ни група. Ето три съществени оферти:

Първият вид е формат с 10 тима в Суперлигата, което да реализира тези цели.

Вторият вид е формат с 16 тима, които да бъдат разграничени в две осмици.

Третият вид, който за мен персонално е най-удачен, в случай че се гласоподава за разширение на Суперлигата, е формат с 16 тима и делене на участниците на Източна и Западна конференция.

Разходите за пътешестване и преспиване са значително перо в бюджета на клубовете, като едно пътешестване, да вземем за пример от Разлог до Варна или Бургас отива на 2000 – 2500 лв.. При делене на тимовете на районен принцип ще бъдат понижени доста тези разноски. Тимовете ще могат да се придвижват до съответната дестинация за посещение в границите на деня и ще има оптимални условия за провеждането на мачовете.

До в този момент три клуба от Висшата лига са подали поръчка за присъединяване в Суперлигата – Ботев (Луковит), Берое 2016 (Стара Загора) и ПСК Локомотив (Пловдив).

Бъдещето разделяне може да наподобява по този начин:
Западна конференция : Левски, ЦСКА, Славия, Монтана, Марек Юнион-Ивкони (Дупница), Пирин (Разлог) и Ботев (Луковит).

Източна конференция : Нефтохимик 2010 (Бургас), Хебър (Пазарджик), Добруджа 07 (Добрич), Дунав (Русе), Черно море (Варна), Арда (Кърджали), Берое 2016 (Стара Загора) и ПСК Локомотив (Пловдив).
При този вид към този момент проблем е неналичието на осми участник в възможната Западна конференция. Но има доста клубове от софийския район. Ето да вземем за пример, да вземем един от тях - Сливнишки воин (Сливница). При тези условия отборът на Сливница няма да има по-значителни разноски за пътешестване, в сравнение с при присъединяване си във Висшата лига, където тимовете също са разграничени на Западна и Източна група.
Всичко би трябвало доста добре да се обмисли преди да се вземе финалното решение за формата на шампионатите. Това може да стане в средата на месец май или най-късно до края му. Колкото по-дълго продължи карантината, толкоз повече ще би трябвало да се свиват разноските. Затова живи и здрави да сме, да се опазим и да се опитаме да изберем най-оптималния вид предвид на тази рецесия.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР