Управителни органи на 4 общински дружества ще се избират с

...
Управителни органи на 4 общински дружества ще се избират с
Коментари Харесай

С конкурси избират нови управителни органи на 4 дружества в Столична община

Управителни органи на 4 общински сдружения ще се избират с конкурс в два стадия и по 14 критерия.  
В СОС са импортирани отчети за избора на ръководство, както и членове на съвета на шефовете на „ Водоснабдяване и канализация " ЕАД, Софекострой ЕАД, „ Софийски парцели “ ЕАД и „ Географска осведомителна система - София “ ЕООД.  
 Електронен достъп до услугата на Столична община - „ Асистенти за самостоятелен живот “ Електронен достъп до услугата на Столична община - „ Асистенти за самостоятелен живот “
Столичният общински съвет ще прегледа предложение за промени в Наредба за даване на обществените услуги „ Асистенти за независ...
Конкурсите са наложителни, защото през септември 2019 година бе признат Закон за обществените предприятия, Правилник за използване на ЗПП от органите на локалното самоуправление, което да обезпечи основаването на професионални и самостоятелни органи на ръководство на общинските обществени предприятия с ясни пълномощия.  
През октомври 2020 година СОС одобри разпоредба за реда на основаване и практикуване правата на общината в обществени предприятия и търговски сдружения с общинско присъединяване. С състезанията се цели да се реализира допустимо най-целесъобразен и ефикасен избор на експерти, които да ръководят сдруженията.  
Конкурсите и в четирите общински сдружения са в два стадия – писмен и вербален, само че с цел да стигне до втория кръг претендентът би трябвало да има минимална оценка 4.50 на показаната от него бизнес стратегия за съответното сдружението. 14 са критериите, на които би трябвало да дават отговор претендентите за шефове и на 5 – претендентите за самостоятелни членове на препоръките на шефовете. Освен приключено висше обучение, минимум 5 години професионален опит и чисто правосъдно досие, претендентите не би трябвало да са чиновници или да имат търговски връзки с обществени предприятия; да не са оповестени в неплатежоспособност еднолични търговци или съдружници в такова комерсиално сдружение.
Наред с това по закон се вкарва условието - в препоръките на шефовете, както и в тези на надзорите - самостоятелните членове да са не по-малко от 1/3 и не повече от ½ от състава.  
 Столичната община разпорежда проучване на Княжевския въжен превоз Столичната община разпорежда проучване на Княжевския въжен превоз
" Още една крачка за възобновяване на Княжевския въжен превоз! ", това написа на Facebook страницата си кмета на София - Йорданка Фандъкова. Тя...
Изборът ще се реализира от Комисия, в която има 8 общински съветници от всички политически групи в СОС и трима представители на администрацията на Столична община. Конкурсът е най-демократичният, транспарантен и ефикасен метод за избор на експерти за ръководството на обществени сдружения, допълват вносителите. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР