Управителите на болниците ще могат да извършват и преподавателска дейност.

...
Управителите на болниците ще могат да извършват и преподавателска дейност.
Коментари Харесай

Окончателно: Управители на болници ще могат да преподават в университети

Управителите на лечебните заведения ще могат да правят и преподавателска активност. Това взеха решение дефинитивно депутатите с приетите на второ четене ремонти в Закона за лечебните заведения. Промените се постановат, с цел да се избегнат съществуващите несъгласия сред Закона за лечебните заведения и  Закона за обществените предприятия. 

Според признатия преди година Закон за обществените предприятия, обществени предприятия са комерсиалните сдружения с над 50% държавно или общинско присъединяване, каквито са и държавните и общински лечебни заведения. С промени би трябвало да се избегнат съществуващи несъгласия сред двата закона.
Така с признатите през днешния ден промени шефовете на лечебни заведения могат да подписват трудов контракт, с цел да правят лекарска и преподавателската си специалност в университети. Другата призната смяна пък се отнася до намаляването на членовете на съвета на шефовете на държавни и обински лечебни заведения от 5 на 3-ма, като по този начин се чака да бъдат спестени пари. 

От левицата се оповестиха срещу и двете промени в Закона за лечебните заведения и дефинираха дейностите на ръководещите като " кърпене на закона ". 

" Според този Законопроект за лечебните заведения шефовете на десетте най-стратегически лечебни заведения в България ще бъдат избирани от Агенцията за обществени предприятия. Това е скандално – ръководителите на тези лечебни заведения да се избират от институция, която няма нищо общо със опазването на здравето. Огромните задължения на лечебните заведения си стоят същите, а политиката ви в областта на опазването на здравето е пагубна и тотално несполучлива “, каза от трибуната на Народното събрание депутатът от " Българска социалистическа партия за България " проф. Георги Михайлов.

" В този законопроект се предлага в съвета на шефовете на общинските лечебни заведения да се прибавят още двама души – мениджъри, и по този начин да станат трима души. Общинските и държавните лечебни заведения в България с едностепенна система на ръководство са към 170. Така се прибавят към 340 управленци при междинна заплата към 1 500 лева – това са още 6 млн. лева, с които би трябвало да се платят заплатите на членовете на препоръките на шефовете. Това е при отговорности на общинските лечебни заведения и лечебни заведения над 140 млн. лева Това не може да го допуснем ", съобщи депутатът от " Българска социалистическа партия за България "  Георги Йорданов. 

От своя страна ръководителят на парламентарната здравна комисия Даниела Дриткова изясни, че измененията целят тъкмо противоположното, икономисване на средства за страната. " Преди една година сме приели закон за обществените предприятия. В никакъв случай не утежняваме ситуацията, а в противен случай. Правим понижения на борда, с цел да понижим средствата. От друга страна даваме опция за 4 месеца да се отсрочи влизането на този закон ", сподели Дариткова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР