Управата на София съобщи преди дни, че заради протестите Столична

...
Управата на София съобщи преди дни, че заради протестите Столична
Коментари Харесай

Ключови метростанции са недостъпни за хора с увреждания

Управата на София заяви преди дни, че поради митингите Столична община ще обезпечава превоз на възрастни и заболели хора, които не могат да преминат през блокираните кръстовища. Всъщност помощта за тях и за родители с дребни деца би трябвало да продължи и след повдигането на блокадите, защото и тогава обширни зони от столицата и изключително голям брой станции на метрото ще продължат да бъдат труднодостъпни за хора с увреждания и за такива с детски колички.

Към края на юли 10 ескалатора и 4 асансьора от общо 304 подемни уреди в станциите на метрополитена не са работили заради щета, планов ремонт или профилактика. Това излиза наяве от отговори на Столична община до " Сега ". От общината не разясняват дали 14 неработещи платформи е естествена численост по отношение на общата бройка на подемните уреди. Между редовете обаче се чете, че управлението на " Метрополитен " е предостатъчно от съотношението работещи-повредени асансьори и ескалатори.  

" Ескалаторите и асансьорите в метрото работят по 18 часа на денонощие. Повечето от тях са с натоварване с пасажери, неведнъж превишаващо натоварването на сходни уреди в други обекти в столицата. Следва да се има поради, че ежемесечно се прави профилактика на оборудванията. При нея се постанова прекъсване на оборудванията, обзор и при нужда замяна на обособени износени елементи ", се споделя в отговорите.

Проверка на " Сега " сподели, че все още не действат 2 от 4-те асансьора на станция " Сердика " на изходите откъм ЦУМ и Халите. Това прави спирката съвсем недостъпна за хора в инвалидни колички и с патерици и бастуни и за родители с детски колички. Развалена е и платформата за хора с увреждания във входа зад " Булбанк ". Както е добре известно, " Сердика " е най- натоварената станция в София, където се пресичат първия и втория метродиаметър. В същото време върху асансьорите в нея почти непрекъснато стои надпис " Поради механически аргументи асансьорът краткотрайно не работи. Моля да ни извините ". На този от страната на при хотела при Ларгото някой на ръка бе добавил изпод и " Гарантирано от ГЕРБ ".

Не работи и една от 2-те платформи на станция " Опълченска ". Те се намират към кръстовището на бул. " Тодор Александров " с ул. " Опълченска ". Автомобилното придвижване по това кръстовище е извънредно интензивно и в случай че мъчно преносим човек или майка с количка се опита да го премине благодарение на това подемно устройство, е съвсем несъмнено, че няма да може да продължат напред.

Трайно негоден е и асансьорът в подлеза на " Орлов мост " от страната на " Царевец ". Той също не работи към този момент дълго време, вследствие на което кабината му е замязяла на резервоар за боклуци. Ако обаче се съди по сигнали и недоволства в потребителски конгреси, въпросните 4 асансьора напълно не са единствените, които постоянно аварират и съвсем непрекъснато са отвън приложимост.

От Столична община очевидно неглижират казуса с неработещите асансьори и избират да изясняват по какъв начин вземат решение тези с развалените ескалатори. " При осъществяването на ремонтите там, където има по два ескалатора - един нагоре и един надолу, се обезпечава придвижване на единия от тях нагоре, а надолу се употребяват стълбите. Там, където има по три ескалатора в естествен режим, един работи нагоре и един - надолу, а третият е авариен и се пуска, когато се прави ремонт на някой от ескалаторите или и в рискови обстановки. Ескалаторите на другите метростанции, според от планировката, са с друга височина на покачване. Поради тази причина доста от аварийните елементи са разнообразни и не са съвместими. Доставката им се прави от чужбина и в някои случаи изисква време за произвеждане и доставка ", написа в отговорите на общината.

От упоменатите 304 броя устройства 144 са ескалатори, а 160 - асансьори. " Този брой уреди не включва тези по Линия 3, където ще има още 152 уреди ", прецизират от " Московска " 33.  Оттам оповестяват още, че от началото на годината до момента заради щета, планов ремонт или ремонт при осъществяване на профилактика са спирани и обслужвани  24 ескалатора и 26 асансьора.

Ключови уреди постоянно излизат от строя и на Централна гара. Там също постоянно се случва ескалаторите да работят единствено нагоре.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР