Управата на Берлин одобри пет годишно замразяване на наемите, чиято

...
Управата на Берлин одобри пет годишно замразяване на наемите, чиято
Коментари Харесай

Берлин ще замрази наемите за 5 години

Управата на Берлин утвърди пет годишно заледяване на наемите, чиято цел е да се овладеят възходящите жилищни разноски в немската столица, съобщи " Ройтерс ". Решението бе взето след напън от гневни поданици, съгласно които градът е станал прекомерно безценен.

Сенаторът за градско развиване и настаняване в Берлин съобщи, че пет годишното заледяване, което е планувано да влезе в действие през януари 2020 година, ще се ползва със задна дата от 18 юни. Мярката наподобява цели да се попречи на хазяите да вдигнат наемите преди превръщането на новите правила в закон.

Недоволството от все по-високите наеми на жилищата в Германия изкара през тази пролет десетки хиляди германци на митинги в разнообразни градове на страната. Според настоящо изследване, поръчано от Лявата партия, през последните 5 години наемите са скочили с 11.4%. На този декор все по-отчетливо се чуват апели за ограничение на властта на наемодателите.

Мюнхен води класацията на немските градове с най-скъпа жилищна повърхност - там квадратният метър излиза приблизително близо 18 евро. Следват Франкфурт на Майн с малко над 14 евро, и Щутгарт с малко под 14 евро за квадратен метър. В Берлин междинният " леден " наем (сам за отдадената жилищна площ) възлиза на 6.72 евро за квадрат, а най-ниски са наемите Варщайн, провинция Северен Рейн-Вестфалия - приблизително 4.64 евро за квадратен метър, съгласно така наречен " огледало на наемите ", показващо какъв брой е междинният наем за даден регион или обитаемо място.

Около 40 хиляди души на година са се премествали в Берлин през последното десетилетие, а наемите са се нараснали повече от двойно от 2008 година, съгласно изследване на онлайн жилищния портал immowelt.de. За сложната обстановка способства и рекордният приток на бежанци през 2015 година Около 85% от берлинчаните живеят чартърен. През април хиляди поданици на немската столица стачкуваха против растящите наеми и настояха общинският съвет да експроприира повече от 200 хиляди жилището, благосъстоятелност на огромни частни компании.

Правителството на Берлин ще приготви законопроект, който ще бъде импортиран в градския парламент до 15 октомври, като задачата е да влезе в действие през януари.

" Ройтерс " отбелязва, че въпреки наемите да са се нараснали, те към момента са по-ниски спрямо тези в Лондон и Париж.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР