Употребата на симпатично мастило на отминалите местни избори у нас

...
Употребата на симпатично мастило на отминалите местни избори у нас
Коментари Харесай

Съдът потвърди, че на местните избори е ползвано симпатично мастило

Употребата на симпатично мастило на отминалите локални избори у нас беше доказана от съда. Тежкото изборно нарушаване е станало при гласуването в благоевградското село Копривлен. Въпреки това Административният съд в Благоевград удостовери избора на Лъчезар Банев, повдигнат от Движение за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори", за кмет на селото, защото даже при повторното преброяване съперникът му Ангел Зайков не събира задоволително гласове, с цел да го изпревари.

Сигналът, че изборите в Копривлен са опорочени, беше подаден от Зайков, който е някогашен началник на полицията в Гоце Делчев, а за вота беше повдигнат от предприемчив комитет. Зайков изгуби от своя противник с 36 гласа. Големият брой недействителни гласове - 167, обаче му даде мотив да изиска преразглеждане на резултата, откакто жителка на селото се оплакала, че мастилото на попълнените от нея бюлетини избледнявало. За случая свидетелствала пред съда и членът на локалната общинска изборна комисия Петранка Щерева, съгласно която химикалката в стаичката за гласоподаване не била от тези, които са били раздадени на членовете на секционната комисия. Химикалката, която създавала казуса, тайнствено изчезнала.

От съда назначили експертиза, която изследвала 150 невалидни бюлетини, като в 137 от тях ясно личало, че има нанесен знак за гласоподаване. „ Несъмнено вотът в тези бюлетини е нанесен с пишещо средство вид писалка, което съгласно показанията на очевидеца Щерева е пишело със синьо мастило. Това значи, че вотът на гласоподавателите в тези бюлетини евентуално е извършен с писалка с така наречен изчезващо (симпатично) мастило “, показва се в решението на съда. Бюлетините са преброени още веднъж, само че се оказва, че към половината от тях са за спечелилия Банев и по този начин крайният избирателен резултат не се трансформира. Съдебното решение обаче може да се апелира пред Върховния административен съд.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР