Употребата на метод за установяване на положението на мобилни телефони

...
Употребата на метод за установяване на положението на мобилни телефони
Коментари Харесай

Дания пусна 30 затворници заради грешка при проследяването

Употребата на способ за определяне на ситуацията на мобилни телефони като доказателство в съда провокира скандал в правораздаването в Дания. Оказа се, че данните постоянно са неточни, и това доведе до освобождението на над 30 арестувани, оповестиха организациите. Предстои да бъдат преразгледани над 10 000 случая, разследвани през последните 7 години, в които са употребени данни за геолокация. 

Датската полиция осъзнала проблема, откакто бил засечен бъг в програмен продукт, който конвертира данните от кулите на мрежата за мобилна връзка, с цел да ги направи използваеми за полицията. Бъгът водел до пропускането на значими детайлности. Например, в случай че от един телефон били провеждани 5 диалога в границите на един час, софтуерът отчитал единствено първите 4. Други грешки включвали отчитането, че мобилен телефон е обвързван за няколко кули от мрежата по едно и също време, есемесите се отчитали погрешно, а информацията за местоположението на някои кули била неточна.

След инспекция на случаи, в които са употребявани данни от геолокацията като доказателство, били освободени 32-ма души, които или излежавали присъди, или били в ареста в очакване на развой против тях.  " Не можем да приемем, че информация, която може да е неточна, може да прати някого в пандиза ", сподели основният прокурор Ян Рекендорф. През август той разпореди двумесечно заледяване на използването на геолокацията като доказателство в съда.  " Досега това доказателство се считаше за обективно и му се отделяше доста внимание в съда ", споделя юрист Каролине Норман.

" Грешките се появяват, когато стартира интерпретацията на данните. Нека не забравяме, че тези данни се събират за обезпечаване на телекомуникационна услуга, а не за следене на жителите или разузнаване ", коментира Якоб Вилер от асоциацията на телекомите в Дания.

 

ПРОБЛЕМИ

Подобни грешки в определянето на местоположението на мобилни телефони били засичани и в каузи в Съединени американски щати и ЮАР.  През 2016 година " Гардиън " писа, че изолирана плантация в Канзас постоянно била посещавана от полицията в търсене на изчезнали хора, хакери и крадци на идентичност. Причината била засечка в системата, изработваща карта на айпи адресите в региона. Семейство от Атланта изживяло същото, още веднъж през 2016 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР