Употребата на химикала бисфенолът А (BPA) вероятно скоро ще бъде

...
Употребата на химикала бисфенолът А (BPA) вероятно скоро ще бъде
Коментари Харесай

Брюксел е на път да ограничи употребата на химикала бисфенол А

Употребата на химикала бисфенолът А (BPA) евентуално скоро ще бъде лимитирана откакто преди броени дни Европейският съюз реши, че химикалът съставлява опасност за човешкото здраве поради въздействието, което оказва върху хормоните.

Бисфенол А се съдържа в доста пластмасови артикули като бутилки за вода, компактдискове, DVD и чайници.

Европейската организация за химикалите (Echa) гласоподава единомислещо, че бисфенолът А (BPA) е " унищожава ендокринната система ", което го свързва с редица здравословни последствия свързани с хормоните, в това число рак, усложнения в ученето и диабет. Химикалът към този момент е разпознат и поради токсичността му, която въздейства на човешката възпроизводителна система.

В края на предходната седмица комитетът на държавите-членки в Европейски Съюз поддържа френското предложение за установяване на бисфенол А като " вещество, пораждащо съществено безпокойствие " поради това, че унищожава ендокринната система и с това предизвиква съществени последствия за човешкото здраве. С това решение химикалът ще влезе в лист с рискови субстанции до края на юни.

От природозащитната група ClientEarth, която води близо 20-годишната акция против BPA разясняват, представени от " Гардиън ", че решението е " историческо " и прикани за бързо деяние от страна на управляващите.

Фирмите евентуално ще бъдат правно задължени с ограничаване на тези субстанции след публикуването на обновения лист до края на месеца. От неправителствения бранш обаче се притесняват, че бизнесът с пластмасови артикули ще осуети тези " незабавни ограничения ".

BPA е един от най-продаваните химикали в света. През 2006 година са създадени 3.8 млн. тона, една трета от които се продават в Европа. Първоначално химикалът е създаден като синтетична реплика на женския сексуален хормон естроген. Предлага се на пазара като промишлен химикал и през 1957 година С него стартира пластмасова гражданска война, откакто е полимеризирана с фосген, с цел да създаде това, което през днешния ден е известно като поликарбонат.

Над 90% от популацията на света има BPA в урината си, демонстрират епидемиологични изследвания. Според отчет на Германската федералната организация по околна среда следи в урината на 591 са открити от 599 изследвани деца.

През последните години питесненията измежду здравните експерти се усилват поради възходящ набор от изследвания, свързващи химикалът с нараснал риск от рак, клетъчни тумори, спонтанни аборти и вродени недостатъци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР