Употребата на електронни цигари не е по-безвредна алтернатива на пушенето

...
Употребата на електронни цигари не е по-безвредна алтернатива на пушенето
Коментари Харесай

Голям риск от инсулт имало за потребителите на електронни цигари

 Употребата на електронни цигари не е по-безвредна опция на пушенето на обичайни цигари, защото е обвързвана с риск от инсулт, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Младите хора, които прибягват до вейпинг и приложимост на тютюневи произведения, са с съвсем 2 пъти по-голям риск от инсулт спрямо тези, които пушат обичайни цигари, и с близо 3 пъти по-голям риск от непушачите.

" Макар да знаем, че използването на обичайни цигари е измежду най-значимите рискови фактори за инсулт, комбинирането й с вейпинг може да има спомагателен резултат, който да докара до инсулт в млада възраст - съобщи ръководителят на проучването Таранг Парех от университета " Джордж Мейсън " във Вирджиния. - Що се отнася до здравословните други възможности, в случай че пушачите заменят обичайните цигари с електронни, рискът от инсулт няма да се промени. "

" Става въпрос за едно от първите проучвания за обвързвания с приложимост на електронни цигари евентуален риск от инсулт - означи специалистът по неврология Лари Голдстийн от университета на Кентъки в Лексингтън. - Тревожно е, че съвсем 70 на 100 от прибягващите единствено до вейпинг участници са на възраст сред 18 и 24 години. Обезпокоителен е също увеличеният риск за участниците, които прибягват по едно и също време до вейпинг и пушене на обичайни цигари, както и за пушачите, заменили обичайните цигари с електронни.

Учените анализирали данни за към 162 000 души на възраст сред 18 и 44 години, които взели участие в проучване през 2016 година и 2017 година Били взети под внимание някои фактори, като да вземем за пример какъв брой постоянно участниците прибягват до вейпинг и приложимост на обичайни цигари, дали имат високо кръвно налягане, високо равнище на холестерола и дали са диабетици, както и данни за телесното им тегло, физическата им интензивност и потреблението им на алкохол.

Било установено, че хората, които използват електронни цигари, пушат обичайни цигари или комбинират едното с другото, е по-вероятно да не са приключили лицей, да са самотни, затлъстели и огромни потребители на алкохол.

" Повечето хора не заменят обичайните цигари с вейпинг - разясни Стантън Гланц от Калифорнийския университет в Сан Франциско. - Те комбинират едното с другото, а това усилва риска от инсулт и инфаркт. " Резултатите от проучването са оповестени в American Journal of Preventive Medicine.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР