Употреба на пластмасови бутилки ще бъде напълно забранена на фестивала

...
Употреба на пластмасови бутилки ще бъде напълно забранена на фестивала
Коментари Харесай

"Гластънбъри" става свободна от пластмаса зона

Употреба на пластмасови бутилки ще бъде изцяло неразрешена на фестивала " Гластънбъри ". Рестрикцията ще да бъде въведена на цялата територия на събитието и е планувана още за идната година - 2019 година, оповестяват една от организаторките на огромното музикално събитие пред BBC 6 Music и дефинира въвеждането й като най-големият им план за идната година, когато събитието се завръща (2017 година беше нулева година, с цел да може земята, на която се организира британския фест да може да се възвърне от годишния приток на музикални почитатели).

" Това е голям план. Отнема ни доста време да го осъществяваме, тъй като би трябвало да се договорим с всички хора и компании, с които работим ", заяви Емили Евис за BBC 6 Music. Само обслужващият личен състав на събитието наброява 34 000 души, които работят на стотици щандове за храна, кръчми и питейни заведения и хиляди сергии.

Фестивалът обичайно събира хиляди фенове на музиката във фермата " Уърти " край Пилтън в английското графство Съмърсет. Това е и едно от най-големите музикални събития в света и най-големият музикален фестивал в Европа, който стартира през далечната 1970 година

Освен с музиката си " Гластънбъри " е знаменит също и с калта, в която затъват хилядите гости поради нормалното дъждовното време. Но от много време това важи и за пластмасата, която всекидневно залива поляните по време на събитието.


© Reuters

През 2014 година " Гластънбъри ", който от няколко години се пробва да се наложи като " най-зеленият фестивал навън ", вкара екологично чисти бутилки от неръждаема стомана и така наречен " водни павилиони " за безплатно наново пълнене с вода във всевъзможен тип съдове за посетителите си.

Организаторите, които от няколко години се пробват да лимитират използването на пластмаса, са пресметнали, че по време на събитието се употребяват 1 милион пластмасови бутилки.

През 2016 година фестивалът поде друга екологична самодейност – " Обичай фермата, не оставяй диря ", призовавайки участниците да споделят пътуването си до фестивала, с цел да употребяват по-малко коли, да лимитират отпадъците, да рециклират, да пълнят бутилки с вода. В същото време почистването през тази година беше едно от най-трудните и дългите в дългогодишната му историята, траяло повече от две седмици след края на събитието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР