Уплашени от безпрецедентно насилие по улиците и в затворите, еквадорците

...
Уплашени от безпрецедентно насилие по улиците и в затворите, еквадорците
Коментари Харесай

Еквадорците избират нов президент, избирайки между наследник на бананова империя и адвокат

Уплашени от невиждано принуждение по улиците и в пандизите, еквадорците имат всеобщо искане за своите идващ президент — сигурност

От REGINA GARCIA CANO Associated Press, 15 октомври 2023 година, 12:04 ч. Изборите в южноамериканската страна изправят правоприемник на бананова империя, Даниел Нобоа, и юрист, Луиза Гонзалес. И двамата имат стеснен опит в ръководството и безспорно работата им ще бъде свършена.

Изборите идват, когато от ден на ден еквадорци стават жертви на принуждение, обвързвано с опиати, което избухна преди към три години и се ускори през август, когато претендент за президент беше погубен измежду бял ден. Хората непрестанно пазят гърба си и лимитират какъв брой постоянно излизат от вкъщи. Безпокойството даже накара Нобоа да добави бронирана жилетка към ежедневното си облекло.

Който и да завоюва с нормално болшинство от гласовете, ще ръководи единствено 15 месеца, до май 2025 година, което е това, което остава от президентството на Гилермо Ласо. Той редуцира мандата си, когато разпусна Народното събрание на страната през май, защото депутатите организираха процедура по импийчмънт против него поради хипотетични нередности в контракт от държавна компания.

Под наблюдението на Lasso насилствените смъртни случаи скочиха, достигайки 4600 през 2022 година, най-високият брой в историята на страната и двойно повече от общия брой през 2021 година Националната полиция преброи 3568 насилствени смъртни случая през първата половина на 2023 година

„ Сигурността визира всички нас и без значение дали е безпаричен или богат, никой към този момент не е в сигурност от нарушители “, сподели домакинята Ксимена Флорес преди балотажа на изборите. „ Мислите ли, че един нов президент ще успее да направи нещо за толкоз малко време? Аз не мисля. Това ще бъде ново отчаяние за всички. “

Скокът в насилието е обвързван с трафика на кокаин. Мексикански, колумбийски и балкански картели са пуснали корени в Еквадор и работят благодарение на локални незаконни банди.

Гласуването е наложително в Еквадор за хора на възраст от 18 до 64 години. Тези които не се съобразят са изправени пред санкция от към $45. Избирателните секции трябваше да затворят в късния следобяд и резултатите се чакаха в неделя вечерта.

Нобоа и Гонзалес, и двамата за малко време като законодатели, минаха към балотажа като приключи пред шестима други претенденти в първия тур на изборите на 22 август.

35-годишният Нобоа е правоприемник на положение, насъбрано от главната просвета на Еквадор, бананите. Политическата му кариера стартира през 2021 година, когато печели място в Народното събрание и ръководи Комисията за икономическо развиване. Той отваря компания за образуване на събития, когато е на 18 години и по-късно се причислява към Noboa Corp. на татко си, където заема управителни позиции в региона на корабоплаването, логистиката и търговията.

45-годишната Гонсалес заемаше разнообразни държавни длъжности по време на десетилетното президентство на Рафаел Кореа, нейния наставник, и беше народен представител до май. Тя беше непозната за множеството гласоподаватели, до момента в който партията на Кореа не я избра за собствен претендент за президент. В началото на акцията тя сподели, че Кореа ще бъде неин консултант, само че в последно време се опита малко да се дистанцира в опит да ухажва гласоподавателите, които са срещу някогашния президент.

___

Авторът на Associated Press Гонсало Солано в Кито, Еквадор, способства за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР