Уорън Бъфет поема контрола върху Berkshire Hathaway през 1965 г.

...
Уорън Бъфет поема контрола върху Berkshire Hathaway през 1965 г.
Коментари Харесай

На 93: Уорън Бъфет е на върха на играта и издига Berkshire до нови рекорди

Уорън Бъфет поема контрола върху Berkshire Hathaway през 1965 година и съвсем шест десетилетия по-късно, конгломератът е по-силен от всеки път.

" Оракулът от Омаха " навърши 93 години на 30 август и макар достолепната си възраст, издига компанията до нови върхове, написа CNBC.

Акциите на Berkshire доближиха рекордни стойности с помощта на високата оперативна облага, което ги трансформира в най-голямата нетехнологична компания по пазарна капитализация.

През миналата година Бъфет беше извънредно деен, като притегли почитателите си с голям брой проницателни ходове – от закупуване на подценени японски акции до ловко насочване в скока на лихвените проценти.

" Той към момента е на върха на своята игра. Умът е изострен както постоянно ", споделя Дейвид Кас, професор по финанси в Училището по бизнес към Университета на Мериленд " Робърт Х. Смит ", който в миналото е провел частни обеди за своите студенти и Уорън Бъфет.

Бъфет е един от дребното вложители, които съумяха да се възползват от по-високите лихви. Огромният му финансов запас от 147 милиарда $, който в миналото предизвикваше безпокойствие, в този момент му носи забележителна възвръщаемост при краткосрочни лихвени проценти над 5%.

Междувременно, именитият вложител продължава да залага на обичаните си акции от Apple, които към този момент заемат половината от финансовия портфейл на Berkshire след 40% растеж през тази година. Бъфет оприличава производителя на iPhone на компания за потребителски артикули. От 2016 година насам залогът му на Apple е донесъл на Berkshire над 100 милиарда $.

По-рано тази година Бъфет усили каузи си в пет японски търговски сдружения. Той даже посети Япония дружно със своя правоприемник Грег Абел, за първи път от повече от 11 години, с цел да се срещне с ръководителите на тези компании и да съобщи поддръжката си.

" Това е новаторско. Не ми е известно различен изтъкнат вложител или хедж управител да е вложил в Япония ", разяснява проф. Кас. " Страната е в дефлационна среда от десетилетия, а тези компании просто си седяха там и бяха пренебрегнати. ", добавя той.

Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui и Sumitomo имат конгломератна конструкция тъкмо като Berkshire и са били постоянни платци на дивиденти, увеличавайки облагата си.

Това, което прави договорката толкоз брилянтна, е по какъв начин Бъфет съумява да хеджира валутния риск, като продава японски дълг и по-късно прибира разликата сред дивидентите от вложенията и купонните заплащания по облигациите, които изплаща.

По време на годишната среща на Berkshire през май, " Оракулът от Омаха " организира шестчасов маратон от въпроси и отговори дружно с дългогодишния си бизнес сътрудник Чарли Мънгър, който навършва 100 години на Нова година. Двамата засегнаха всички настоящи тематики за вложителите – от банковата рецесия до рисковете от криза и даже криптовалутите.

" Изказването и интелектуалната изясненост на последната среща на акционерите бяха невероятни в миг, когато множеството ръководители от неговото потомство към този момент се пенсионират ", счита Макрей Сайкс, портфолио управител на интензивно управлявания ETF Gabelli Financial Services Opportunities, който има най-големия дял от Berkshire. " Самото му наличие в действителност изисква оперативна отговорност и сходство с марката. Мисля, че това не може да се подценява ", добавя Сайкс.

Конгломератът на Бъфет на стойност 800 милиарда $, който обгръща 40 промишлености и 60 компании, твърди, че е удвоил междинната годишна възвръщаемост на S&P 500, откогато Бъфет поема контрола.

Съставната годишна облага на Berkshire е 19,8% от 1965 година до 2022 година спрямо 9,9% за S&P 500.

Това е обща възвръщаемост от 3 787 464% по отношение на 24 708% за бенчмарка. Много акционери на Berkshire са станали милионери с помощта на проницателните ходове и търпеливата философия на Бъфет за цената през годините.

" Той към момента има този безконечен времеви небосвод, даже и на 93-годишна възраст ", споделя в умозаключение проф. Кас.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР