Уорън Бъфет неколкократно е изразявал афинитета си към акциите на

Уорън Бъфет неколкократно е изразявал афинитета си към акциите на ...

Berkshire Hathaway утроява нетната си печалба.


Уорън Бъфет неколкократно е изразявал афинитета си към акциите на Apple

Още по темата
4+1 | Кой е виновен за глобалното затопляне, как се прави пропаганда и пътят на Apple до оценката от 1 трлн. долара

Четири идеи за четене и една за подкаст
5 авг 2018
Apple. Цена: 1 000 000 000 000 долара

Компанията достигна заветната пазарна капитализация, но това не е таванът й
4 авг 2018
Как се справя Nestle с променящата се хранителна индустрия

Швейцарският гигант свива разходите и купува конкуренти, за да преодолее забавянето на продажбите
4 юли 2018
3.3 млн. долара за обяд с Уорън Бъфет

Средствата от традиционния търг за среща с прочутия инвеститор отиват за благотворителност
4 юни 2018
Berkshire Hathaway отчита загуба от 1 млрд. долара

Причината за този резултат на инвестиционната компания е промяна в счетоводните стандарти
9 май 2018 Новите счетоводни правила принуждават конгломерата да признае неотчитани досега портфейлни печалби.Управляваната от Уорън Бъфет инвестиционна компания Berkshire Hathaway отчита ръст на печалбата, свързан с по-добро представяне на акциите на Apple, на застрахователния бизнес на компанията и на промяна в счетоводните правила, съобщава Financial Times.

Новите счетоводни правила принуждават конгломерата да признае неотчитани досега портфейлни печалби. В резултат на това от Berkshire Hathaway заявиха, че нетната печалба за последното тримесечие се е утроила на годишна база, достигайки 12 млрд. долара, или около 7.301 долара за акция от клас А. За сравнение, печалбите на акция на компанията за същия период на миналата година бяха 2.592 долара за акция.

Факторите

Печалбите на компанията включват приблизително 5 млрд. долара инвестиционна печалба от активите на компанията, като доброто представяне на портфейла на компанията се дължи предимно на ръста в цената на акциите на Apple, които са най-голямата инвестиция на конгломерата. Пазарната капитализация на производителя на iPhone надмина 1 трлн. долара през миналата седмица, като стана първата в историята американска публично търгувана компания, успяла да постигне това. Понастоящем акциите на Apple представляват около 47.2 млрд. долара от портфейла с акции на Berkshire Hathaway, който възлиза на 179.7 млрд. долара.

Уорън Бъфет изрази своята привързаност към Apple още по-рано тази година, заявявайки, че би искал да притежава цялата компания, ако може. Berkshire за пръв път инвестира в компанията през 2016 г. и постепенно увеличаваше дела си до малко под 5% от технологичната компания. От Berkshire също така разкриха, че портфейлът на компанията има и сериозна експозиция към акциите на American Express, Bank of America, Coca-Cola и Wells Fargo. За сметка на това инвестиционната компания е намалила експозицията си към инструменти с фиксирана доходност и по-конкретно е редуцирала инвестициите си в американски и чуждестранни държавни облигации, корпоративни и ипотечни ценни книжа с над 1.2 млрд. долара.

Месечните различия

Текущото представяне на Berkshire подобри отзивите на инвеститорите, след като през първото тримесечие на годината компанията отчете оперативна загуба, дължаща се на спад от над 6.4 млрд. долара в инвестициите в деривативни инструменти. "Размерът на инвестиционните печалби и загуби през дадено тримесечие обикновено са безсмислени и предоставят данни за нетните печалби на акция, които могат да бъдат подвеждащи за инвеститорите, които имат малко или никакви познания за счетоводните правила", коментират от компанията в свое изявление.

Източник: capital.bg