Уорън Бъфет и Бил Гейтс на церемония за представянето на

...
Уорън Бъфет и Бил Гейтс на церемония за представянето на
Коментари Харесай

Ще се спука ли балонът на електрически автомобили в Китай

Уорън Бъфет и Бил Гейтс на гала за представянето на новия модел електромобил BYD M6 в Пекин

© Jason Lee Докато продажбите на електрически коли в Китай се чака да доближат 1.6 млн. броя тази година, това евентуално няма да е задоволително, с цел да оцелеят всички производители. Това е съществено предизвестие, че доста скоро е допустимо балонът в промишлеността да се спука и доста малко да оцелеят, написа в разбор Bloomberg.

" Намираме се в сериозен миг, който ще дефинира оцеляването на започващите в промишлеността ", споделя Томас Фанг сътрудник и стратегически съветник на Roland Berger в Шанхай.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Стартиращи компании

Десетки стартъпи са навлезли на световния пазар на електрически автомобили през последните години, набирайки 18 милиарда $ от 2011 година насам, показва изследване на BloombergNEF. Повечето от тях са китайски, в това число NIO, WM Motor, Xpeng Motors и Youxia Motors.

Стартиращите компании дават обещание да основат общ годишен индустриален потенциал от 3.9 млн. транспортни средства годишно.

Китай е огромен, само че не чак толкоз. Годишните продажби на леки електрически автомобили надминаха 1 млн. за пръв път предходната година съгласно BNEF с помощта на държавните дотации, които разрешиха намаление на цената с хиляди долари.

Нестабилна стопанска система

И въпреки всичко продажбите на електрически автомобили заемат едвам 4% от общите на леки коли от общо 23.7 млн. съгласно данни на Китайската асоциация на автомобилните производители. В същото време продажбите на обичайни коли се забавят девет следващи месеца. Това се дължи и на обтегнатите търговски връзки със Съединени американски щати, които оказват въздействие върху потребителските настроения.

Според ръководителя на браншовата организация към момента има огромен капацитет за електрическите коли в Китай, само че пазарът е за конкурентоспособните, а не за слабите играчи, които ще отпаднат от него.

Очаквания на държавното управление

Правителството на Китай подтиква развиването на бизнеса, като с това цели намаляването на замърсяването на въздуха, намаление на вноса на нефт и обезпечаване на високотехнологично произвеждане. До 2025 година Пекин си е сложил за цел годишните продажби на нови електрически транспортни средства да доближат 7 млн. броя, което да бъде към 20% от общия пазар.

Тази цел ще се извърши мъчно от доста компании, тъй като с цел да бъде печеливш един цех, би трябвало да създават десетки хиляди коли годишно.

Друга спънка е намаляването на дотациите, целящо да подтиква производителите да заложат на новаторски технологии, вместо да разчитат на помощ от страната.

" С ограничението на дотациите някои от по-малко софтуерно напредналите компании ще изчезнат... Ще има преустрояване ", споделя Жо Лей от Deloitte Tohmatsu Consulting.

Големите в промишлеността

От друга страна, са международните колоси в сферата като Tesla, Volkswagen и Ford, които възнамеряват да наводнят пазара с електрически автомобили. Компанията на Илън Мъск стартира продажбата на най-евтиния си модел в Китай тази година и към този момент извършва план за цех в Шанхай. Toyota, Fiat Chrysler, Honda и Mitsubishi избират по-бърз метод: всички те възнамеряват да продават колата, която беше развита от Guangzhzou Automobile Group.

Бъдещи проекти

Добре одобрените локални производители като BYD евентуално ще се задържат на пазара макар конкуренцията и намалелите дотации. Това се дължи на опита им в бранша, както и на това, че създават също по този начин рейсове.
Само компании, които имат солидни технологически ресурси, могат да се откроят на фона на конкуренцията Притежавайки ги, можем да предвиждаме по-напред и по-детайлно, споделя Уан Чуанфу, създател и ръководител на BYD.

Най-голям е рискът за младите компании, които към момента не са намерили мястото си на пазара. Много от тях са учредени или финансирани от хора с софтуерна подготовка, които не осъзнават какъв брой големи вложения са нужни в автомобилния бизнес.

Компании отвън автомобилната промишленост, които влагат в електрически автомобили, са Alibaba Group Holding, Foxconn Technology и China Evergrande Group. Evergrande, по-известна с имотния си бизнес, разгласи амбициозната цел да стане най-големият производител на електрически коли след три до пет години.

Byton, ръководена от някогашните мениджъри на BMW AG, разгласи предишния месец, че търси инвестиция от 700 млн. $, откакто към този момент е събрала 500 млн., с цел да стартира произвеждане в края на тази година.

Стартиращите компании би трябвало да си обезпечат финансиране през идната година или рискуват да бъдат заличени от конкуренцията, споделя Ли Шанг, създател и основен изпълнителен шеф на Chehejia.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР