Уолстрийт си пое глътка въздух след вчерашния рекорден срив, който

...
Уолстрийт си пое глътка въздух след вчерашния рекорден срив, който
Коментари Харесай

Уолстрийт си пое глътка въздух

Уолстрийт си пое глътка въздух след вчерашния рекорден срив, който изтри близо 3 трлн. $ акционерна стойност. Dow Jones и S&P приключиха сесията във вторник със скокове от надлежно 5.2% и 6.2%, което във всеки различен ден би било изключителна положителна вест. В дните на пандемията от ковид и " новата нормалност ", при която икономическият живот е съвсем спрял в Съединени американски щати и Европа, новината по-скоро затвърждава цикъла, по който тържищата се движат към този момент от седмици: големи сривове, последвани от много по-скромни възобновявания.

Европейските показатели означиха по-скромни резултати. В Германия DAX набъбна с 2.2%, във Франция CAC се подвига с 2.8%, а общият европейски показател STOXX 60 означи относително мощен ден с 3.3% нагоре. Всички тези резултати обаче идват на фона на големи загуби в понеделник и през предходната седмица.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Водещата мощ във вторник бяха дейностите и проектите на централните банки и държавните управления. Федералният запас на Съединени американски щати направи нова краткосрочна инжекция за поддържане ликвидноста на пазарите, като този път ограниченията на централната банка имаха повече триумф, в сравнение с при предните сходни интервенции, които стават все по-чести. Администрацията на Доналд Тръмп предложи солиден стопански пакет от 850 милиарда $, който да помогне на страната да смекчи удара. Появи се и друго предложение на Тръмп - на всеки американски жител да бъдат изпратени 1000 $, тъй че да бъде подтикван икономическият живот в страната.

Друга концепция, на финансовия министър Стивън Мнучин, е на Уолстрийт да бъдат понижени часовете за търговия на тържищата, които в някои случаи претърпяват по-тежки дни даже по отношение на финансовата рецесия от 2008 година Мнучин не конкретизира с какъв брой часа може да бъде съкратена търговията. Големият проблем е волатилността, която е на рекордно високо равнище, само че съгласно Джей Клейтън, който сега оглавява Държавната комисия по скъпи бумаги в Съединени американски щати (SEC), тържищата би трябвало да останат отворени макар нея.

Въпросите се трансформират

Ако до неотдавна въпросът измежду вложителите беше дали ще се стигне до криза, в този момент той е различен: какъв брой дълбока ще бъде тя и има ли опция да се трансформира в меланхолия, в случай че икономическият живот не се възобнови през идните седмици.

" Въпросът е какъв брой ще бъде дълбока рецесията, а отговорът зависи от фискалните тласъци на държавните управления по света ", разяснява пред Reuters Елиът Савидж, портфиолио управител в YCG Enhanced Fund в Тексас. " Фискалните тласъци и постигане на пика на болестта - това са двете неща, които вложителите чакат, тъй като те ще им кажат по какъв начин ще наподобява и възобновяване. "

Междувременно петролът продължи да пада и във вторник, като цената на брента е към този момент към 28.6 $ за барел. Добра вест пристигна от американските 10-годишни държавни облигации, които подвигнаха доходността си до 1.04%. Доходността на скъпите бумаги пада, когато вложителите се насочат към така наречен активи " убежища " и се подвига, когато на пазара има повече вкус за риск. Движенията при облигациите обаче може да са просто отражение на краткотрайните глътки въздух на Уолстрийт.

" Действията, които се започнаха през днешния ден, са вяра, че ще смекчат рисковете за бъдещето, подбудени от ниската интензивност и тежестта върху дребния бизнес и заетостта ", споделя пред Financial Times Яна Бартън, портфолио управител в Eaton Vance. " Страхът от незнайното е най-голямата опасност. Хладнокръвните мозъци би трябвало да победят. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР