Уолстрийт се срива и сме във финансова криза, каквато дори

...
Уолстрийт се срива и сме във финансова криза, каквато дори
Коментари Харесай

Икономическият аутизъм на американските власти

„ Уолстрийт се срутва и сме във финансова рецесия, каквато даже не можете да си визиите “

Когато разказвам ръководството на стопанската система на Съединени американски щати, постоянно ми се желае да употребявам терминология, която е надалеч от стопанската система, но е близка до медицината.

Аутизмът е термин от психиатрията. Това е разстройство вследствие на нарушавания на мозъка. Характеризира се с изразен недостиг на обществена връзка, лимитирани ползи, повтарящи се дейности.

Ярък образец е Грета Тунберг. Когато момичето се прочу, тя страдаше от аутистични разстройства. Дали страда от тях в този момент (тя е на 19 години), не знам. Понякога аутизмът става пожизнен. В здравната литература се отбелязва, че аутизмът в зрелост се характеризира с такива признаци като " докачливост и взаимозависимост от мнението на другите ", както и " води до умствена назадничавост ".

Няма надеждна статистика за аутизма, само че емпирично лекарите считат, че броят на хората, страдащи от това заболяване, нараства. Би било забавно да се види какъв е процентът на аутистите измежду висшите чиновници. Има изявления по този въпрос, чиито създатели настояват, че е над междинното равнище.

Готов съм да се съглася с това мнение. Пред очите си имам жив образец на висши американски служители. Тук ясно се виждат „ зависимостта от непознато мнение” и „ умствената изостаналост”.

Вероятно всички американци без изключение се интересуват от такова събитие като съвещанието на Комитета на Федералния запас на Съединени американски щати за интервенциите на открития пазар (FOMC) на 26-27 юли. Той трябваше да вземе решение за главния лихвен % на Централната банка на Съединени американски щати (Федералния запас на САЩ).

Някои американци чакаха това решение като избавление от бруталната инфлация, която изтезава Америка от началото на годината. Други, в противен случай, не чакаха нищо положително, страхувайки се, че Федералният запас ще срине така и така отслабената американска стопанска система със своето решение.

Какво беше решението? Както към този момент писах, FOMC още веднъж увеличи главния лихвен % с три „ стъпки “ (предишното нарастване беше на 16 юни). Сега цената му е 2,25-2,50%. За следващ път виновността беше хвърлена върху съветската спецоперация. „ Събитията, свързани с нея, основават спомагателен прогресивен напън върху инфлацията и оказват напън върху световната икономическа интензивност “, се споделя в изказване на FOMC.

Най-важното в тази история е изказването на ръководителя на Фед Джером Пауъл, че решението на FOMC от 27 юли е взето въз основа на позитивна оценка за положението на американската стопанска система. „ Не мисля, че Съединени американски щати сега са в криза. И повода е, че прекалено много сфери на стопанската система се оправят доста добре. Това да вземем за пример е доста мощен пазар на труда. Няма смисъл... стопанската система да е в криза, когато се случват такива неща,” сподели Пауъл.

Вярно е, че той добави, че " забавянето на икономическия напредък през второто тримесечие беше видимо. " Според ръководителя на Фед Съединените щати „ се нуждаят от закъснение на [икономическия] напредък и тази година ще има закъснение заради няколко аргументи... Една от тях е, че страната излиза от интервал на доста висок [икономически] напредък през 2021г ".

Този служител знае по какъв начин да манипулира статистика и думи! Растежът на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през 2021 година съгласно Министерството на търговията е бил 5,7%. Изглежда, че това е най-големият годишен растеж на стопанската система на страната от 1984 година насам.

Положителната динамичност от предходната година обаче се дължи на ниската база от 2020 година Тогава Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати падна с 3,4%, което беше най-големият спад от края на света Втора война. Ако Пауъл беше сравнил миналогодишния Брутният вътрешен продукт с този от 2019 година, нарастването щеше да е напълно криво-ляво.

Джером Пауъл има пожелателно мислене. Диагнозата беше неправилна. Джером Пауъл има ясни признаци на аутизъм. И тази диагноза се удостовери за по-малко от два дни. Сутринта на 29 юли московско време Министерството на търговията на Съединени американски щати разгласява данни, съгласно които Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през второто тримесечие на 2022 година е намалял с 0,9% на годишна база. Първото тримесечие също отбелязва спад от 1,6%. Продължаващото две тримесечия спад на Брутният вътрешен продукт значи, че стопанската система е в криза.

Социалните медии в Америка експлодираха. Гневните американци започнаха да упрекват Джером Пауъл и екипа му в „ непросветеност “, „ безсъвестност “, „ корупция “, „ антиамериканизъм “, „ изменничество “, „ нелепост “ и даже „ аутизъм “. За половината американци още през юни беше явно, че Америка е навлязла в положение на икономическа криза, само че основният финансист на Америка не го видя!

Между другото, от американците го получи и Джо Байдън, който от началото на лятото на няколко пъти съобщи, че настоящето положение на стопанската система на страната не значи криза. И прикани да се съсредоточат върху битката с инфлацията, настоявайки за повишение на главния %. На 24 юли министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън също разгласи, че няма признаци за криза в страната.

Прессекретарят на президента на Съединени американски щати Карин Жан-Пиер, която също демонстрираше признаци на аутизъм, също го „ отнесе “. И посредством нея го получи и шефът на Националния стопански съвет Брайън Дийз. Прессекретарят влезе в спор с публицист и се опита да изкриви икономическата обстановка в Съединените щати.

Фрагмент от нейната тирада е оповестен в Twitter акаунта на RNC Research. Кореспондент, участвал на брифинга в Белия дом на 28 юли, цитира Брайън Дийз. Той твърди през 2008 година, че „ две тримесечия на негативен напредък на Брутният вътрешен продукт " е тъкмо изложение на стопански спад, но на 26 юли 2022 година съобщи, че това не е техническо определение на криза.

Журналистът помоли прессекретаря на Байдън да изясни сходно несъгласие. " Ако нещата вървят толкоз добре, тогава за какво чиновници на Белия дом се пробват да предефинират рецесиите? Всички знаем, че рецесията е две поредни тримесечия на негативен растеж на брутния вътрешен артикул ", сподели той.

Служителите на Белия дом обаче се пробват да убедят обществеността, че това не е криза. „ Защото това не е определението. <…> Има доста фактори, стопански фактори и индикатори, които би трябвало да се вземат поради. И ще кажа, че определението от учебника за криза – това не е две негативни тримесечия спад на Брутният вътрешен продукт ", сподели Жан-Пиер с нервиран тип. Последва бурна прочувствена реакция на сходно " разобличаване " на служителя на Белия дом в обществените мрежи.

Между другото, икономическата обстановка в Европа също е неподходяща от началото на годината. Скоро Старият свят ще би трябвало да разгласи началото на рецесията. Антируските наказания способстваха за разгръщащата се икономическа рецесия, която към този момент докара до доста нарастване на цените на силата. В резултат на това Европа загуби евтиния газ и нефт, които повишаваха нейната конкурентоспособност. Рецесията съвсем по едно и също време стартира да обгръща и Съединени американски щати, и Европейския съюз. И тогава неизбежно ще обхване цялата международна стопанска система.

За разлика от чиновниците в Белия дом, от Федералния запас и Министерството на финансите на Съединени американски щати, където царува атмосфера на стопански аутизъм, банките на Уолстрийт от дълго време са почнали да дават SOS сигнали, предупреждавайки за идна рецесия. Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс сподели на 30 юли, " Уолстрийт се срутва и ние сме във финансова рецесия, каквато даже не можете да си визиите. "

Въздействието на започващата икономическа криза в света върху Русия в кратковременен проект ще бъде нищожно, санкционната война докара до основаването на преграда сред Русия и останалия свят. В средносрочен проект въздействието ще бъде по-осезаемо.

Спадът в международната стопанска система ще понижи търсенето на сила и ще понижи рекордните доходи на Русия от експорт на газ и нефт. Вярно е, че в това има евентуален плюс: Западът няма да бъде до Русия в рецесията. Позволете ми да ви припомня: Съюз на съветските социалистически републики стартира индустриализацията през 1929 година, когато стартира международната икономическа рецесия, която отслаби блокадата на страната ни и ни разреши да закупим машини и съоръжение, нужни за индустриализацията.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР