Уолстрийт отбеляза седмица, която ще бъде запомнена с резките си

...
Уолстрийт отбеляза седмица, която ще бъде запомнена с резките си
Коментари Харесай

Борсови новини в аванс: Напрежението на пазарите остава*

Уолстрийт означи седмица, която ще бъде запомнена с внезапните си обрати и огромни придвижвания на показателите. Силният ѝ старт се дължеше на спекулациите, че централните банкери в Съединени американски щати ще поотпуснат хватката върху стопанската система, с която се пробват да преборят инфлацията.

Данните за бизнесклимата в промишлеността потвърдиха тези упования, тъй като демонстрираха утежняване на средата, в която фирмите вършат бизнес. Но в края на седмицата отчетът за пазара на труда беше толкоз мощен, че върна страховете от повишението на лихвите с нова мощ.

Намалението на безработицата продължава, а това е един от факторите, които способстват за високата инфлация. А точно покачването на цените, което отдавна е отвън надзор, ще бъде тематиката на тази седмица. Данните за инфлацията в Съединени американски щати ще бъдат оповестени в четвъртък.

През множеството време от началото на годината месечните отчети за инфлацията са точката на превръщане на пазара, след която следват разпродажби на акции, а доларът се повишава. Тези два актива са свързани между тях точно посредством упованията за повишение на лихвите. Но през последните два месеца се включват и страховете, че високите лихви ще вкарат американската стопанска система в още по-голяма рецесия. Затова положителните вести за безработицата в действителност имат доста отрицателно отражение върху акциите и поддържат търсенето на щатския $.

Индексът S&P 500 слезе покрай нивото от 3600 пункта, а еврото на 0.97 $. Още едно повишаване на инфлацията, изключително на показателя без включени храни и горива, ще докара до сериозен тест на тези нива. Ако това стане факт и пазарите тръгнат надолу, ще бъде показателно и по какъв метод се случва. Рязък спад и усилване на разпродажбите на акции и скок на $ ще значат, че турбуленцията на пазара навлиза в кулминационната точка си.

През седмицата ще забележим още и докладите на банките, с които стартира сезона на корпоративните облаги в Съединени американски щати. Финансовите институции са най-чувствителни на измененията в стопанската система и лихвите.

Цената на петрола също ще държи вложителите напрегнат, тъй като желанията на ОПЕК и Русия да съкратят с 2 милиона барела дневния си рандеман през ноември ще съвпадне и с края на продажбите от стратегическия запас на Съединени американски щати. Така салдото на петролния пазар ще се промени с цели 4 милиона барела надолу, което към този момент докара до растеж на цената от 75 до 90 $ за последните две седмици.

* Анализът е на Цветослав Цачев, основен капиталов съветник в Елана Трайдинг, и не съставлява съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР