Уолстрийт го нарича ястребова пауза“ или ястребова пропускане“. Става думата

...
Уолстрийт го нарича ястребова пауза“ или ястребова пропускане“. Става думата
Коментари Харесай

Как един ястребов Фед може да убие ралито на акциите в САЩ

Уолстрийт го назовава „ ястребова пауза “ или „ ястребова пропускане “.

Става думата за концепцията, че Федералният запас може да нанесе ястребов удар на пазарите, даже в случай че се въздържи от повишение на лихвените проценти, когато двудневната му среща за паричната политика завърши в сряда, написа MarketWatch.

Има опасения, че това може да провокира поврат в американските акции, изключително в случай че данните за инфлацията през май – които се чакат във вторник, тъкмо когато стартира срещата на Фед – тласнат централната банка към нещо по-екстремно, като ново нарастване на лихвения %, макар намека, че банкерите възнамеряват да се въздържат от такова.

Прогнозите са, че ценовият напън е намалял през май, което наред с признаците, че стопанската система е отслабнала, би помогнало на Фед да оправдае пропускането на нарастване на лихвените проценти през юни, като в същото време алармира, че евентуално покачване на идната му среща през юли може да бъде последното нарастване от дългия цикъл на нападателно стягане.

Срещата в сряда идва във значим миг за пазара.

S&P 500 напусна мечата територия предходната седмица, повишавайки се с повече от 20% от най-ниското си равнище при затваряне на 12 октомври 2022 година, съгласно FactSet.

Индексът е повишен с 12% от началото на 2023 година, обръщайки част от спада си от 19,4% за 2022 година – най-големият му спад за календарна година от 2008 година, съгласно пазарните данни на Dow Jones.

Досега високотехнологичните акции компенсираха слабостта в другите браншове на пазара. Това стартира да се трансформира през последните две седмици, откакто акциите с дребна капитализация и така наречен подценени компании започнаха на наваксват растежа.

Съществуват и опасения, че Фед може да донесе неприятни вести за софтуерни имена, които са най-чувствителни към лихвените проценти, в случай че Джером Пауъл намекне, че лихвите ще се повишат по-високо, в сравнение с вложителите чакат.

Т. нар. „ Megacap eight “ компании, включващи двата класа акции на Alphabet, Microsoft, Tesla, Microsoft, Netflix, Nvidia и Meta Platforms, са довели до съвсем всички облаги на S&P 500 тази година, съгласно Ед Ярдени, президент на Yardeni Research.

От началото на юни Russell 2000, индикатор за акции с дребна капитализация в Съединени американски щати, се е повишил с повече от 6,6%, съгласно данни на FactSet. Russell 1000 също е повишен с съвсем 3,7%. За този интервал и двата показателя надминават Nasdaq Composite, макар че софтуерният показател остава водач на пазара, откакто се увеличи с 26,7% от 1 януари.

Притесненията по отношение на проектите на Фед се ускориха тази седмица, откакто централната банка на Канада направи изненадващо нарастване на лихвените проценти, поставяйки завършек на четиримесечна пауза. В деня след решението на Bank of Canada (последвало сходен ход на Централната банка на Австралия) доходността на държавните облигации на Съединени американски щати се увеличи, а софтуерните акции се сринаха, като Nasdaq записва най-големия си спад от 25 април, съгласно FactSet.

Докато фирмите с дребни капитализации се задържаха на фона на хаоса, реакцията провокира опасения, че нещо сходно може да се чака на пазарите, когато Фед заяви последното си решение по отношение на лихвените проценти в сряда.
Възможни последствия от „ ястребовата пауза “   Акциите може да преминат в по-голяма турбуленция, в случай че Фед алармира, че възнамерява да последва централните банки на Канада и Австралия със лична ястребова изненада. Не е наложително тя да бъде повишение на лихвите в този момент, с цел да реализира това, споделят стратези.   Появяващите се признаци на блаженство на пазара могат да усложнят реакцията му. Това, че показателят на волатилността на Cboe, така наречен „ измерител на страха “ на Уолстрийт, е паднал още веднъж под 15 за първи път от преди COVID-19, е знак, че вложителите не са задоволително обезпокоени от евентуална ликвидация, споделя Мат Малей, основен пазарен пълководец в Miller Tabak + Co.’s, представен от MarketWatch.   Уил Райнд, създател и основен изпълнителен шеф на GraniteShares, съпоставя евентуалните последствия от ястребова пауза на Фед с неприятните дни на 2022 година Той прибавя, че в случай че данните за инфлацията се окажат горещи, Пауъл и сътрудниците му може да се сблъскат с напън да усилят лихвените проценти, без първо да приготвят пазара за това.   Райнд счита, че вложителите подценяват вероятността от покачване (момента пазарът вижда почти 70% възможност централната банка да устои на това, съгласно инструмента FedWatch на CME).   Лесли Фалконио, основен капиталов шеф в UBS Global Wealth Management, също споделя, че отчетът за инфлацията от вторник може да бъде решителен миг за пазарите.   „ Вярваме, че следва още едно нарастване на лихвените проценти и че публикуването на CPI на 13 юни, ден преди решението на Фед, ще бъде решаващо. Според нас ново покачване няма да окаже значително въздействие върху темпа на икономическия напредък “, споделя Фалконио, представен от MarketWatch.    За какво би трябвало да внимават вложителите?   Ако приемем, че Фед в действителност се откаже от покачване през юни, има няколко основни сигнала, които вложителите би трябвало да наблюдават, с цел да дефинират дали е в ход „ ястребова пауза “.   Може би най-важно обаче ще бъде да следят така наречен точкова графика на Фед. Скромно по-висока междинна точка би изпратила категоричен сигнал към пазара, че Фед ще продължи акцията си за стягане на паричната политика, може би в ущърб на пазара, разяснява Патрик Санер, началник на макро тактиката в Swiss Re Institute.   Каквото и да направи или каже Фед, то евентуално ще се преглежда през призмата на икономическите данни, които би трябвало да бъдат оповестени идващите дни, добавя MarketWatch.    В допълнение към отчета за инфлацията от вторник, следва отчетът за продажбите на дребно през май, както и този за потребителските настроения от Мичиганския университет.    Всички тези данни биха могли да повлияят на усещанията на вложителите за положението на стопанската система на Съединени американски щати и на упованията им за това по какъв начин Фед ще се държи вследствие на това.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР