УНСС е най-големият по брой студенти университет в България. Основната

...
УНСС е най-големият по брой студенти университет в България. Основната
Коментари Харесай

Електронната студентска книжка в УНСС усъвършенства управлението на университета и пести време на преподаватели и студенти


УНСС е най-големият по брой студенти университет в България. Основната активност на УНСС е просветителна и научно-изследователска работа. В УНСС годишно се одобряват над 4000 души за образование в просветителна степен Бакалавър, като настрана има магистърска и докторска стратегия.

Основни бизнес провокации

Всяка изпитна сесия е съсредоточена в границите на към три седмици, в този интервал би трябвало да се изпитат над 21 000 студента за приблизително по 5 дисциплини, т.е. за три седмици би трябвало да се нанесат 100 000 оценки в изпитните протоколи, да се нанесат 100 000 оценки в основните книги и 100 000 оценки в студентските книжки. Това е огромна по размер физическа работа и основава капацитет за допускане на доста неточности и несъответствия сред една оценка на студент по дадена дисциплинираност в протокол, в основна книга, в студентската брошура. Свързано е с софтуерния проблем, че данните вид „ оценка “ би трябвало да имат по 3 копия.

Друго предизвикателство пред университета е нуждата студентите да привикват да работят с електронни пари и да развият умения за опериране с електронни пари, както и въпросите с тяхното вложение. Всички типове стипендии се обезпечават посредством електронен превод по банкови сметки, което по този начин или другояче постанова нуждата всеки студент да има банкова карта.

УНСС, като неповторим университет в България, има за цел да показва своите студенти като студенти с интернационално еквивалентни права, което се обезпечава от ISIC идентификацията, предоставена в България от компания АПАО.



Едновременното потребление на обособени платежна банкова карта, ISIC карта и студентска брошура е стеснение и за потребителите, и от функционална позиция. Обединението на тези три форми на документи към този момент не е осъществено на никое място по света, което се удостовери от направеното изследване, обвързвано с регистрацията на патента за електронна студентска брошура.
ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА
Име на плана: Електронна студентска брошура

Възложител : УНСС

Изпълнители : УНСС, Комитекс ООД, Банка ДСК, АПАО Локации: София

Стартиране/приключване на плана: пускане – 2017 г.; планът обгръща непрекъснатата работа на УНСС като университет и непрестанно издаване на eлектронни студентски книжки през всички последващи години

Бюджет на плана: Проектът е финансиран вътрешно от УНСС с поддръжката на Банка ДСК, а на Комитекс се заплаща годишно външна услуга по образна и електронна персонализация на картите с самостоятелната студентска информация – фотография и студентски данни.

Категория : Образователни институции

Целта на плана

е да се сътвори електронна студентска брошура в която се комбинират функционалностите на банкова платежна карта, функционалностите на интернационална студентска идентификационна карта ISIC и функционалностите студентска брошура по нанасяне на цифрови оценки, които са цифрово подписани от преподавателя, с елиминиране на всякакво друго допустимо въздействие върху оценките.

Стъпките за осъществяване на поставените цели са следните:

Избор на смарт карта като софтуерен притежател на голям брой приложения, без да се изисква основаване и потребление на спомагателен притежател от студента;

Избор на компания за софтуерно партньорство и доставка на профилирано съоръжение за работа със смарт карти, както и за възлагане на услуги по образна и електронна персонализация на тези смарт карти в България, която да има нужното ноу-хау и експертиза за работа с най-модерните технологии в смарт картите, както и да има отговорно бизнес държание за пускане на дългогодишно партньорство. Изборът на УНСС е бил компания Комитекс;

Избор на банка, която да има задоволително динамични и гъвкави бизнес решения, която да позволява по едно и също време битие в една карта на банкови и други приложения и която да има подготвеност за вложения в новаторски решения, свързани с младежите, каквито са студентите – Банка ДСК;

Кооперативност с компанията АПАО, която с изключение на да дава интернационалните студентски идентификации, понижения за студентите за избрани културни и развлекателни мероприятия, също по този начин да дава свои човешки запаси при издаването и разпространяването на електронните студентски книжки.

ИТ решение

Проектът е създаден с неповторими ИКТ решения от разработчици на УНСС, като са употребявани ноу-хау и съществуващи технологии на Комитекс в региона на работа с безконтактни смарткарти, и на Банка ДСК в изработването на самите карти. Комитекс взе участие в плана като снабдител на профилиран хардуер, с експертна софтуерна помощ при създаването на плана, и с годишно даване на услуга по образна и електронна персонализация на картите. Уникалната технология, създадена от УНСС, включва особено програмиране на смарт карти (електронната студентска брошура софтуерно е една хибридна смарт карта с голям брой приложения) със характерно създаден модел на данни, хардуерен киоск, програмно обезпечаване на киоска, софтуерно консолидиране на електронните студентски книжки към системата „ Студент “ на УНСС, дружно с електронните протоколи и електронните основни книги, специфични средства за осведомителна сигурност и криптиране на информацията и цифрово сключване на оценките в електронните студентски книжки.

Основните бизнес процеси в посоченото решение са:

Заявление на кандидат-студента, че ставайки студент в УНСС, желае да получи сложна електронна студентска брошура (включваща електронна студентска брошура на УНСС, банкова карта на банка ДСК и ISIC карта) или единична електронна студентка брошура (включваща единствено електронната студентска брошура на УНСС).

Формиране на информативен масив с данни за студентите и електронна фотография, които се изпращат на Комитекс за образна персонализация и начална електронна инициализация на книжката.

Разширение на представяния информативен масив с данни от самата брошура, който се изпраща от Комитекс ООД на банка ДСК, с цел да се изработят банковите съставни елементи и ISIC съставените елементи върху картата.

Окомплектоване в клона на банка ДСК, в постройката на УНСС, на образуваните карти със съответните документи за ПИН идентификация, получавайки цялостен пакет за студенти.

Раздаване на електронните студентски книжки на студентите, с възможното сключване на нужните банкови контракти за работа на банковата съставния елемент на картата.

Цифрово сключване на електронния изпитен документ с оценките на студентите от съответния учител, с което оценките се нанасят автоматизирано в електронните основни книги.

Всеки студент може да види оценките си от изпит в уеб страницата на УНСС, употребявайки или мобилния си телефон, или свободните за потребление стотици компютри в УНСС.

Студентът, обслужван посредством киоск в постройката на УНСС, вижда оценките си от изпитите и взема решение кои от тях да трансферира в електронната си студентска брошура. Прехвърлянето не позволява опция за смяна, тъй като всяка оценка е с цифровия автограф на съответния учител, т.е. оценките в електронната студентска брошура са с цифровия автограф на преподавателя. Студентът може да реши да не трансферира някоя оценка в електронната си студентска брошура, като за задачата инициира диалог с преподавателя с оглед конкретизиране и координиране. Информацията, нанесена в електронната студентска брошура, е криптирана за възможно четене единствено от УНСС. Данните в електронната студентска брошура се нанасят в особено създаден динамичен формат, с цел да може да се поберат в лимитираната памет на смарт картата всички типове оценки, данни на студента и неговия студентски статус.

ИТ решението обгръща следните детайли:

ИКТ инфраструктура. За препоръчаното решение се употребява следната инфраструктура: компютърна система на УНСС, в която съществена съставния елемент е „ Система студент “, включваща основаване и обработка на електронни протоколи, основаване, обработка и предпазване на електронни основни книги. Специализирани киоски за обслужване на студентите, включващо и обслужване на електронните студентски книжки. Специализирани четящи устройства за смарт карти по работните места на ангажирани в процеса чиновници на УНСС и в образователни зали за електронни изпити.

Мрежата е напълно местна мрежа, в която се свързани и киоските на университета.

Софтуерни решения: софтуерно приложение в смарт картата – електронната студентска книжка; софтуерна съставния елемент за обслужване на електронна студентска брошура, ситуирана в Киоските; софтуерно решение за подаване на документи и подготовка за издаване на електронни студентски книжки; софтуерна система за смарт телефони, визуализираща наличието на електронната студентска книжка;

Интеграция с други ИКТ решения. Предложената система за електронна студентска брошура е изцяло интегрирана със съществуващата система на УНСС за ръководство на образователния развой и научно-изследователската работа. Детайлна част на консолидираното е обвързвана с цифровото сключване на електронните протоколи от учител, автоматизираното внасяне на цифрово подписани оценки в електронни основни книги, извеждане на информация на киоски за оценки, импортирани в електронните студентски книжки, прекачване на цифрово подписани оценки от електронните основни книги в електронните студентски книжки.

За студентите бизнес процесът се трансформира посредством спомагателните благоприятни условия за въвеждане от тях на оценки от основните книги в електронните студентски книжки, без да се получават неточности или разминавания сред двата типа оценки. Чрез приложението за мобилни телефони студентите могат да следят в офлайн режим наличието на електронните студентски книжки.

За преподавателите процесът по нанасяне на оценки се форсира посредством елиминиране ръчно нанасяне на оценки в студентските книжки, като качеството на този развой се усили, елиминирайки евентуално разминаване сред оценки в електронните основни книги и студентските книжки.



Как действително се употребява новата ИТ система?

Според студентите Мартин Петков, Кристиян Маджуров и Даниел Парушев, препоръчаната карта е сложен инструмент за университетско обслужване и за банково обслужване. „ Напълно еквивалентно обслужване с електронната студентска брошура в обществените организации като градския превоз и БДЖ, отговарящо на хартиената електронна брошура “, прибавят студентите.



Проф. доктор Маргарита Атанасова – декан на Общоикономическия факултет и проф. доктор Камелия Стефанова – декан на Факултета по Приложна информатика и статистика на УНСС, считат, че тази система форсира доста работата на преподавателите, при което се редуцират за 1 година няколко десетки хиляди часа преподавателска ангажираност.

„ Оценките в електронните студентски книжки са идентични с тези от електронните основни книги (от които се издават дипломите) и никой с изключение на обособеният учител не може не сътвори оценка по дисциплинираност или да я модифицира “, разясняват от управлението на УНСС.

Eфект от ИТ решението

Ефективността на работа се усъвършенства в няколко аспекта:

За обслужването на студентите – оценките от семестриалните изпити се зареждат в електронните студентски книжки в миг, комфортен за студента и се трансферират единствено тези оценки, които дават отговор на изпитните резултати съгласно мнението на студента.

За работата на преподавателите – форсира се процесът на семестриалния изпит посредством унищожаване нуждата от ръчно внасяне на оценките в хартиени студентски книжки.

За университета – оценката от един семестриален изпит, която се намира в протокол, основна книга и студентска брошура към този момент не може да бъде друга и нейния първоизточник е цифрово подписаната оценка от преподавателя.

Обстоятелството, че оценка от един изпит в типичен университет съществува на 3 места е евентуален източник на неточности поради трите копия на едни и същи данни, което се отстранява с електронните студентски книжки. Ефективността на работа на преподавателя по време на изпит се усили със редуциране на към 20% от времето на преподавателя. Съкращаването на активността на преподавателите по време на семестриален изпит води до пренасочване на тяхната активност към спомагателна научно-изследователска активност, която се мери с спомагателен брой изявления и цитирания на научните резултати на преподавателите. Привикването на студентите към електронните пари е форма на възвръщаемост, която е обвързвана с качеството на образование и не се мери в парични единици. Възвръщаемостта на вложенията за банката е обвързвана с увеличение клиентите на банката, което е мъчно да се оцени във финансови резултати.

Потенциал за развиване

Разработената система за електронна студентска брошура има изключителни благоприятни условия за надграждане посредством прибавяне на нови приложения към съществуващото приложение на УНСС в смарт картата – електронна студентска брошура. За момента стандартът Desfire дава опция да се употребяват карти с най-много 8 КВ, от които електронната студентска брошура заема 7 КВ. Останалият 1 КВ, дружно с евентуалното уголемение на опциите на посочения стандарт, допускат основаване на в допълнение приложение, стига съответните индустриални услуги да позволяват работа със смарт карти. Градският превоз в София да вземем за пример би могъл да се обслужва от същата електронна студентска брошура, в случай че центровете за градска подвижност преминат от по-стария стандарт на работа на смарт карти към по-новия, който се употребява в електронната студентска брошура.

Системата за електронна студентска брошура има капацитета да бъде внедрявана във всеки университет, стига той да разполага с създадена или употребена система за електронни протоколи, цифрово сключване на изпитни оценки и електронни основни книги.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР