Университетски учени произведоха първата водка от продукти, отгледани в забранената

...
Университетски учени произведоха първата водка от продукти, отгледани в забранената
Коментари Харесай

Водка “Атомик” – първият продукт, идващ от забранената зона около АЕЦ “Чернобил”

Университетски учени създадоха първата водка от артикули, отгледани в неразрешената зона към АЕЦ “Чернобил”. Целта на водка “Атомик” е да потвърди, че е допустимо на това място да се отглежда годишна продукция, безвредна за хората.

Екипът, който стои зад нуклеарното пиво е от учени от университета в Портсмут, воден от проф. Джим Смит. Те живеят в неразрешената зона към АЕЦ “Чернобил” към този момент няколко години и отглеждат разнообразни растения, измежду които и ръж.

“Целта ни беше да произведем алкохол от него. Имаме едно само шише – трептя, когато го взема в ръка”, споделя Смит. Той е безапелационен, че водката несъмнено не е радиоактивна.

“Всеки химик може да ви каже, че при филтрация всички нечистотии остават настрана от крайния продукт”, изяснява той.

Снимка: Atomik Vodka

Водката е направена от ръж с ниска радиация и вода от неразрешената зона. Това е значим опит, тъй като потвърждава, че е допустимо да се отглеждат безвредни артикули в неразрешената и радиоактивна зона към атомната централа.

Екипът на Смит ще създаде към 500 бутилки до края на годината, като за момента ще се продават единствено на туристи, отишли на разходка към АЕЦ “Чернобил”
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР