Университетската специализирана болница за лечение по онкология (УСБАЛО) се присъедини

...
Университетската специализирана болница за лечение по онкология (УСБАЛО) се присъедини
Коментари Харесай

Онкологията в София се включи в проекта за верификация на лекарствата


Университетската профилирана болница за лекуване по онкология (УСБАЛО) се причисли към  плана за верификация на медикаментите. В лечебното заведение пилотно бе конфигуриран читател за новия код, който се поставя на опаковките на медикаментите. А благодарение на своя ИТ-доставчик, болничната аптека бе обвързвана с Националната система за верификация на медикаментите. Целта на самодейността е да се сведе до най-малко рискът от използването на подправени лекарства и да се увеличи сигурността на пациентите.

Проектът за верификация на медикаментите се реализира на европейско равнище и имплементирането му е наложително за всяка една страна членка. У нас той се осъществя от Българската организация за верификация на медикаментите. Процесът по внедряването му би трябвало да завърши на 9 февруари 2019 година Ако до тогава всяка аптека не разполага с нужните четци и не е обвързвана със системата за верификация, няма да може да оперира пълноценно. Причината е, че отсега нататък всички опаковки на медикаменти ще бъдат маркирани с 2D matrix код. Фармацевтите ще би трябвало да ревизират този код в Системата за верификация преди да провиснал медикаментите на пациентите.

За задачите на тестването на системата в българската мрежа към този момент има над 476 000 опаковки с новия код на 10 разнообразни производители, както и аптеки, които са декларирали предпочитание да се включат пилотно в процеса. Тази в УСБАЛО е една от тях. „ Включването на лечебното заведение в процеса на толкоз ранен стадий дава сигурност, че обезпечаването на лечението на пациентите след крайния период за внедряване на верификацията няма да бъде усложнен по никакъв метод “, съобщи доктор Стефан Константинов, шеф на УСБАЛО. Според него по този метод единствено ще се обезпечена още по-добре тяхната сигурност по време на лекуването им.

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР