Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) в

...
Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) в
Коментари Харесай

Специализираната болница по окология предлага безплатни прегледи за рак на кожата всеки петък

Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология (УСБАЛО) в София стартира самодейност за безвъзмездни прегледи за рак на кожата. Всеки петък сред 11 и 12 ч. искащите могат да се прегледат в кабинет 128 на Диагностично консултативния блок на болничното заведение, като не е належащо авансово записване, само че може да има опашка.

Прегледите се реализират от екипа на доцент Красимир Киров, шеф на Клиниката по дерматология.

Всяка година в България има към 38 хиляди нови случаи на онкологични болести по данни на Националния раков указател, а почти 5 хиляди от тях са тумори на кожата, оповестяват от болничното заведение. Най-честите диагнози в тази група са за базоцелуларен и спиноцелуларен карцином, а най-злокачественият тип кожен израстък е малигнения меланом.

Рискови за развиване на рак на кожата са хората със светла кожа, с руси и червеникави коси. Също по този начин тези, при които има диспластични невуси – бенки, които са на равнището на кожата, с неравномерно очертание и оцветяване. Промяната на размера и цвета на бенките нормално е първи симптом на израждането им.

Изложени на заплаха от развиване на рак на кожата са и хората, които имат в родословието си един или повече кръвни родственици с потвърден меланом. Друга рискова група са работещите навън, които остават изложени дълготрайно време на директна слънчева светлина без защитно облекло. Също по този начин хората, които обичат горещите и слънчеви курорти. Слънцето може да бъде рисково и във високите планини през зимата, защото ултравиолетовото излъчване е налично и тогава. Препоръчително е нараснало внимание и към пациентите с псориазис, които са подложени на терапия с ултравиолетови лъчи. Ако се притеснявате за здравословното си положение, не отлагайте консултацията със експерт, поучават от Онкологията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Прегледи и акции (12)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР