Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО)

...
Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО)
Коментари Харесай

Специализирана онкоболница се преобразява в картинна галерия

Университетската профилирана болница за интензивно лекуване на онкологични болести (УСБАЛО) открива с галерия акцията “Продължаваме “, която цели да направи болничното заведение по-приветливо място за пациентите и техните близки в сложната борба с онкологичните болести.

В четвъртък в болничното заведение се открива първата от серия изложения на български художници, проведена от галериста Бистра Стoйчева. Всички те са част от естетизирането на пространство в лечебното заведение посредством превръщането му в изложба, която ще бъде разполагаем на пациентите и техните близки за осъществяване на арт терапия.

Уверен, че психическото здраве е не по-малко значимо от физическото, екипът на болничното заведение през последните месеци разкри център за психическа поддръжка на пациентите, учебно заведение за пациенти, в което експерти изнасят просветителни лекции за разнообразни болести.

Кампанията “Продължаваме “ има за цел да даде прочувствена поддръжка и съпричастност на пациентите и техните близки, а също по този начин да притегли вниманието на хората върху онкологичните болести и да обогати здравната им просвета благодарение на експертите на болничното заведение.

В рамките на акцията ще бъде разгласен и конкурс за текст за ария на тематика “Продължаваме “. Победителите ще получат шанса тя да бъде изпята безплатно от певицата Тони Димитрова и отдадена на всички хора с онкологични болести.

“Когато споделям, че работя в онкологична болница постоянно виждам по какъв начин изражението на хората се трансформира. Самото споменаване на типа болести провокира ужас и боязън. Напълно разбираемо. Точно за това предлагаме нещо нетрадиционно. Изкуство в болничното заведение. Картини. Около 300. После музика. Продължаваме. Център за пациента, учебно заведение за пациенти… начинания, търсещи елементарната човешка връзка с болните хора – нещо, което от ден на ден липсва във времето на комплицираните машини, изкуствения разсъдък, клиничните пътеки, месечните доклади, осведомените единодушия и бюрократичните отбрани на персоналните данни “, споделя шефът на болничното заведение доктор Стефан Константинов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР