Университетската ботаническа градина в Балчик дарява на днешния си 65-и

...
Университетската ботаническа градина в Балчик дарява на днешния си 65-и
Коментари Харесай

Университетската градина в Балчик дарява на 65-ия си рожден ден на всеки посетител цвете

Университетската ботаническа градина в Балчик подарява на днешния си 65-и рожден ден на всеки клиент цвет е, което да засади вкъщи, заяви ръководителят на парка Валя Машкарова на Българска телеграфна агенция. По думите й по този начин бегонии, циганчета, петльови гребени, тагетиси и още летни багри и аромати ще се пренесат и другаде в България, а, полагайки грижи и познания за растенията, новите им стопани ще оценят десетилетията труд на ботаниците в Университетската градина.
 ботаническа градина в Балчик iStock/Getty Images

В празничния ден ботаниците са положили венец на паметната плоча на учен Даки Йорданов, който през 1955 година основава парка. Университетската градина през днешния ден е дом на 4800 растителни типове на повърхност от 194 декара. Сред алеите хвърлят сянка бонбоненото, каучуковото, книжното дърво, метасеквоя, дърво-лале, антично гинко и още екзотични типове. Атракция в парка е и сбирката от кактуси и сукуленти , която се счита за втората по величина в Европа - след сбирката в Монако.
 

Паркът в Балчик е и научна база, избавителен център за редки и застрашени растителни типове по Вашингтонската спогодба и всяка година взе участие в международния продан на семена с други ботанически градини, описа Валя Машкарова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР