Университетската АГ болница „Майчин дом става сертифициран референтен център за

...
Университетската АГ болница „Майчин дом става сертифициран референтен център за
Коментари Харесай

Майчин дом ще прилага най-новата технология за ранен скрининг на рак на гърдата

Университетската АГ болница „ Майчин дом " става сертифициран референтен център за Балканските страни за използването на най-съвременната технология за ранен скрининг на рак на гърдата. Трима български лекари организираха работно посещаване в индустриалната база на технологията Braster във Варшава, където разискаха напредъка и приложението на метода дружно с медицински експерти от целия свят.
Технологията Braster е полска научна разработка, която се основава на контактна термография с течни кристали. Изследването лишава няколко минути, а резултатите се проучват от изкуствен интелект, като разрешават да бъдат откривани и следени формирания в млечната жлеза с размер от едвам 3 мм.
Изпълнителният шеф проф. Иван Костов и шефът на Медицинския център към болница „ Майчин дом " доктор Мирослав Георгиев бяха признати в научния съвет на технологията, а болничното заведение получи документ да проучва и организира съвещания, както и да дава експертни мнения по резултатите от проучванията, направени във всички балкански страни.



Водещи полски професори оферират методът Braster да бъде въведен като златен стандарт в проучването на рака на гърдата дружно с ехография на млечна жлеза, като акцентират, че проучването в композиция от двата метода има извънредно висока диагностична стойност.
„ Майчин дом " първа вкара в България новаторската технология Braster през ноември 2018 година За по-малко от 6 месеца там са извършени повече от 1 000 проучвания с нея, а методът към този момент се употребява в лечебни заведения и медицински центрове в Пловдив, Варна, Стара Загора, Кърджали и Смолян. Освен у нас технологията се ползва във Франция, Чехия, Унгария, Полша, Украйна, Русия, Китай, Индия, Япония, Южна Африка, Мексико, Бразилия, Чили и Перу. В момента тече процедурата по вписване на технологията пред Федералната Агенция по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA).
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР