Университетите вече ще могат да откриват търговски дружества, където ще

...
Университетите вече ще могат да откриват търговски дружества, където ще
Коментари Харесай

Вузовете с право да създават фирми

Университетите към този момент ще могат да откриват търговски сдружения, където ще продават своите научни артикули. Това става със специфична разпоредба, откакто в Закона за висшето обучение е разрешено университетите да основават компании. Чрез тях те могат да осъществят свои планове и патенти, тъй че разработките им да намерят място в производството. Такава процедура има на всички места по света. За първи път обаче това се прави и у нас. Чрез наредбата се разрешава на университети, които са докарали научна разработка до патент, да се опитат да основат компания и да развият изобретението си, след което да го продадат на други компании, които да доразвият тяхната концепция. Висшите учебни заведения ще могат да употребяват приходите от фирмите си единствено за доразвиване на продукта, не и за други цели. Още преди 10 години Съветът на ректорите изиска това да бъде въведено.
Съгласно новата разпоредба вузовете могат да отварят единствено компании, в които ще могат да изследват и продават научните си разработки, само че не и за действия, които не са свързани с науката – да вземем за пример за отваряне на хотели и заведения за хранене. Вузът е задължен да взе участие с 34 на 100 от собствеността на комерсиалното сдружение, само че приходите от него ще се харчат единствено за реализация на плановете, които е предложил вузът. Значителна част от управлението на компанията ще бъде от представители на висшето учебно заведение.
Университетът може да взе участие в капитала на въпросното сдружение с парична и непарична вноска, като непаричната е обвързвана единствено с интелектуалната благосъстоятелност. Правата на висшите учебни заведения, които вземат участие в комерсиалните компании, се  упражняват от Академичния съвет. Предлагането на този текст е обвързвано с няколко годишно лобиране за това, че висшите учебни заведения имат право да вършат по този начин наречените старт-ъп компании, в които да осъществят своите проучвания до тяхното практическо приложение. Условието на МОН е парите, които вузовете получават да бъдат употребявани единствено за нови разработки, само че не и за заплати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР