Университетите са запълнили около 80% от местата, отпуснати им за

...
Университетите са запълнили около 80% от местата, отпуснати им за
Коментари Харесай

20% от местата за първокурсници остават празни

Университетите са запълнили към 80% от местата, отпуснати им за държавно субсидирани студенти. Това демонстрира инспекция на " Сега " на признатите кандидат-студенти във висши учебни заведения в страната все още, когато на множеството места са минали първите две класирания. Кампанията обаче продължава и през август и септември, когато се чака да аплайват и учениците, които са били скъсани на матурите и са се явили на поправителната сесия.

Най-престижният университет у нас съгласно рейтинга на висшите учебни заведения - СУ, е запълнил към 83% от планувания план-прием на първокурсници. Около 17% от местата там останаха незапълнени след оповестяване на второто класиране, демонстрират данните на висшето учебно заведение за признатите досега кандидат-висшисти за академичната 2019/2020 година

За идната академична година СУ получи опция да одобри 5925 първокурсници, което е с 9.2% по-малко спрямо актуалната година (приетите т.г. бяха 5714 при опция за 6526 души). 4377 новоприети студенти са се записали още след първото класиране. На втория стадий на класиране бяха признати още 566 студенти. Общо броя на признатите досега младежи е 4943 студенти, което значи, че 982 места, или 16.5% от тях, към момента чакат да бъдат попълнени. Днес се чака да бъде разгласен третият стадий на класирането. Записването за него е дефинитивно и би трябвало да бъде направено в интервала 24-26 юли включително.

От Техническия университет–София припомниха, че не престават да одобряват документи " за попълване на стеснен брой места след първи и втори стадий на класирането за образователно-квалификационна степен „ Бакалавър “. Към момента държавната поръчка там е запълнена на 87%, като признатите студенти са разпределени отмерено по професионални посоки, разяснява пред " Сега " шефът на пресслужбата на ТУ–София Владислав Прелезов. По думите му, в случай че м.г. ползата е бил доминиращ към осведомителните технологии, то тази година студентите от ден на ден избират и по-сложни специалности като енергетика, автоматика, нуклеарна енергетика и други " На фона на неналичието на задоволително студенти акцията върви добре. Към момента 75% от план-приема ни е напълнен, само че има още време ", съобщи и проф. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет и началник на Съвета на ректорите.

" Добре върви акцията, даже по-добре от предходната година ", разяснява ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов. В момента във вуза в старопрестолния град са признати към 80% от плануваните бройки, като признатите за степен магистратура са със 120 повече от м.г. В Пловдивския университет " П. Хилендарски " след второто класиране са признати 2745 студенти, което е 85% от държавния план-прием, разяснява зам.-ректорът доцент Мария Стоянова, която се надява до края на акцията висшето учебно заведение да доближи равнището от м.г. - 97% напълнен банкет. Още 445 младежи са признати в Пловдивския университет в платена форма на образование.

 

ИНТЕРЕС

7148 бяха претендентите, подали документи за банкет в СУ. Както " Сега " писа, тази година имаше любопитни разбърквания в техните желания. За пръв път от години правото се изкачи до третата най-желана компетентност. За пръв път софтуерното инженерство стигна второ място по претенденти след обичайния отличник от последните години - логика на психиката. Също по този начин в Топ 10 попадна предучилищна и начална учебна педагогика. Някои от мечтаните стратегии като правото и публицистиката са напълно запълнени след първия стадий на класирането в СУ, както и специалностите графичен дизайн, музикални медийни технологии и тонрежисура, стопанско ръководство, китаистика, японистика и скандинавистика.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР