Университетите дават завишени бройки за приема си. България обаче няма

...
Университетите дават завишени бройки за приема си. България обаче няма
Коментари Харесай

Проф. Иван Илчев: България няма нужда от толкова много висшисти

Университетите дават повишени бройки за приема си. България обаче няма потребност от толкоз доста висшисти, изключително в някои области. Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален потенциал, с цел да завършат.
Това сподели някогашният ректор на Софийския университет " Св. Св. Кирил и Методий " проф. Иван Илчев пред Нова телевизия.
Системата е сбъркана, стартира да се поправя през последните години и се надявам, че след няколко години ще има резултати, разяснява той.
За поредна година съвсем всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да вършат четвърто, че някои и пето класиране. Причината - незаети места в съвсем всички висши образователни заведения.
Притеснителните данни от тази година видяхме и предходната година, виждаме и тази, а специалности, които до неотдавна бяха цел на хиляди кандидат-студенти, през днешния ден могат да се окажат повече от налични. Когато се заприказва за обучение и просветителна система, доста постоянно се спекулира от политици и медии, само че място за спекулации няма, сподели проф. Илчев.
„ Образованието е доста консервативна система и мъчно се трансформира. Необходимо е време. То зависи и ужасно доста от политиката”, разяснява още той.
Припомняме, че 633 места (близо 13%) за първокурсници по държавна поръчка в Софийския университет " Св. Кл. Охридски " останаха незаети след окончателното класиране. Тази година Алма матер набира 4916 студенти. Празни са и половината места за банкет на платени бакалаври и магистри. От общо 695 места незаети са 348 бройки. Точно по тази причина от Софийският университет, както и от УНСС оповестиха, че ще одобряват студенти и приемни изпити от други университети. Това породи голям брой полемики у нас, както и отрицателни мнения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР