Университетите да изоставят стандартните лекции от миналото и да направят

...
Университетите да изоставят стандартните лекции от миналото и да направят
Коментари Харесай

Пишат екшън план за дигитализация на вузовете

Университетите да изоставят общоприетите лекции от предишното и да създадат крачка към дигитализацията, с цел да вкарат новите технологии и в преподаването, и в практическите занимания. Такъв екшън проект показаха Гергана Паси и ръководителят на Центъра за нововъведения в образованието към Русенския университет - проф. Ангел Смрикаров.

Концепцията бе изложена по време на отчетно-изборно заседание на Националното посланичество на студентските препоръки. За първи път хазаин на форума, който събра студенти от цялата страна, бе Университетът по хранителни технологии в Пловдив.

„ Университетите би трябвало да се настроят по-иновативно. Ще обмислим в по-широк състав по какъв метод да се включим и да подкрепим настояването на европейските институции за дигитализация  на образованието на младежите ”, разгласи новоизбраният остарял ръководител на НПСС Яна Вангелова.

След като 2 година бе отпред на студентската организация, студентката от Бургаския университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” също даде поръчка да прокара свои новаторски хрумвания в консервативната система на образованието. Те са залегнали в платформата на единствената кандидатка за лидерската позиция, към чиято кандидатура се сплоти студентската общественост. Яна Вангелова увери, че концепцията към този момент е допълнена и с новите оферти, подсказани по време на полемиката и от страна на нови членове, които включва в екипа си. Иво Финков от Студентския съвет в УХТ остава в Изпълнителния съвет на националната конструкция.  

Като триумф в предходния мандат Яна Вангелова регистрира постигнатото за първи път от 10 година насам нарастване на стипендиите - с 3 млн. лв. през 2017 година и още един път по-късно. Увеличен беше минималният и оптималният предел на стипендията  за български жители, от 200 на 300 лв. се усили размерът на премиите.

С последната промяна  стипендиите на докторантите стават  500 вместо 450 лв..  „ Не считам, че това е задоволително, и ще продължим да работим в тази посока. Това е едно положително начало и дава най-малко санитарния най-малко ”, сподели Вангелова. Като значимо достижение тя очерта и увеличението на дотацията за леглоден и храноден в студентските общежития - ставка, която също не е била променяна от години и ще повлияе върху наемите.

Търсим разновидности да се усилят още стипендиите на докторантите, сподели Яна Вангелова. „ 500 лв. е под минималната работна заплата и доста по-малко, в сравнение с нас ни се желае. С толкоз  няма по какъв начин да задържим младежи и да ги мотивираме да се занимават с просвета ”, съобщи тя. В момента е основана работна група към МОН, в която Вангелова също членува и ще лобира за ново покачване. 

Националното посланичество на студентските препоръки реагирало и на сигнали от сътрудници за смяна в реда на разпределяне на помощи, която ги ощетява. Според нея студентите, без значение в каква форма на образование, нямат право да получават обезщетение при безработица, без значение какъв брой време са работили. След реакция от страна на НССП този проблем е решен.  

Яна Вангелова описа, че най-често младежите подават сигнали и търсят помощ за изискванията в общежитията, като по-голям е казусът в държавните университети. Тя прикани за съответна политика и обособяване на целеви средства от МОН, защото в някои бази поправки не е имало от 2008 година Такава инвестиция могат да си разрешат в по-голяма степен медицинските университети, защото те са с по-високи дотации. Необходима е обаче държавна политика, която да обезпечи положителни условия на всички по време на образованието, като главната цел остава качествено обучение, сподели Яна Вангелова. 

Първенец по цифровизация измежду вузовете у нас все още е УНСС. Всички изпити към този момент се организират единствено на компютър, което отстрани субективизма. Тестват се единствено знанията и опциите на студента, незабавно излизат резултатите и на момента се научава оценката, разказа Даниел Парушев, ръководител на Студентския съвет в образователното заведение.  

УНСС е и първият университет, който вкара електронна студентска брошура. Вече ги няма хартиените. Всеки отива на специфични компютри, които са разполагаем в университета и се назовават кьоски. Да може да ревизира настоящото си положение - какъв брой изпита е взел, с каква оценка и какъв брой му остават. 

В днешно време обаче не е задоволително дигитализацията да бъде в административните услуги в едно висше учебно заведение, тя би трябвало да визира преподаването, безапелационен е Даниел Парушев. Негови сътрудници упорстват също за повече подвижност, потребление на общи платформи и опция младежи от разнообразни страни да работят онлайн по един план. 

Мина от дълго време времето на дъските, върху които пишехме. Аз самият съм забелязал, че когато повеждам лекции, в случай че в презентацията ми има линк към Ютуб, ползата незабавно се усилва - призна проф. Николай Менков, зам.-ректор на УХТ. - Бях на образование в един  виенски механически университет и слушах презентация на професор, който се оказа в топ 5 на лекторите по света.

Той описа следния случай - до момента в който чете лекция, усетил, че губи аудиторията. Аз самият това постоянно го чувствам. В един момент  спрял и попитал студентите дали желаят да продължи по този метод, или избират да им я прожектира на видео. 90%  дали отговор, че желаят видео. Тогава професорът пуснал себе си, облечен със същия костюм, да чете същата лекция. Очите на студентите обаче се вперили в екрана.  Сменяйки канала за връзка, съумял да провокира интереса. Ние, преподавателите, към този момент не можем да не се съобразяваме с това.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР