Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) отдава под наем

...
Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) отдава под наем
Коментари Харесай

УНСС отдава имоти на двойно по-ниски цени от средните за пазара

Университетът за национално и международно стопанство (УНСС) отдава чартърен парцелите си на цени двойно по-ниски от междинните за пазара. Това се случва макар че преди няколко седмици образователното заведение разгласи, че е застрашено от изпадане в несъстоятелност и страната го подкрепя финансово, демонстрира репортаж на Би Ти Ви.

УНСС разполага с 32 парцела, а 23 от тях са отдадени чартърен като нито един от тях не се употребява за академична активност. Предназначението им е най-често е за хранилища, офиси, пералня, както и за дискотека и ресторант. Според информация на медията, постройката, която се употребява за известен поп-фолк клуб в " Студенстки град ", е отдадена за 7 лв/квадрат. Подобна е и обстановката с друго помещение, наето от същата компания, което е ресторант, а цената му е 4.8 лева./квадрат.

Пример за подобен парцел е поп-фолк клуб в Студентски град, който е измежду хитовите заведения в София. Университетът е отдал помещението против наем от 3785 лв. на месец без Данък добавена стойност, или 7 лв. на квадратен метър. От репортажа оказва се, че цените във въпросния поп-фолк клуб са много високи, а посещаемостта е забележителна даже през работни дни.

По думите на Виктория Велчева, специалист от компания за недвижими парцели, представена от медията, към сегашния миг най-ниската цена на пазара сега е 5.3 евро без Данък добавена стойност. Средните цени са 5-7 до 9 евро на квадратен метър за региона.

" За да отдадем каквато и да е постройка чартърен, се вика лицензиран оценител. Ние не дефинираме сами началната тръжна цена. За тази дискотека имаше единствено един претендент. По-добре е да отдадем едно помещение чартърен, в сравнение с да стои празно ", разяснява Николай Бакърджиев, асистент ректор по стопанската част в УНСС в ефира на Би Ти Ви.

Според коментара му всички процедури са спазени, а обявлението е качено на уеб страницата на университета и седи там, до момента в който не приключи процедурата. " Договорът е за 10 години, след приключването му, ще се опитаме да вдигнем цената, тъй като постройките са ремонтирани ", съобщи Бакърджиев. Според него парцелите на УНСС се ръководят добре.

В края на април държавното управление утвърди 7.5 млн. лева за УНСС. На 23 април управлението на университета изпрати отворено писмо до медиите, в което се желаеха пари от страната за покриване на отговорности за дотъкмяване на новия образователен корпус. Предупреждаваше се, че в противоположен случай сметките на университета може да бъдат запорирани и да се стигне до фактическа несъстоятелност.Искането на университета беше за 10.3 млн. лв., с цел да бъде приключен и оборудван новият корпус. Строителството, чийто реализатор е консорциум сред компаниите " Главчев инженеринг " ЕООД и " Вамос " ООД, е почнало през декември 2016 година и трябваше да завърши през юни т.г. Част от финансирането е по оперативна стратегия " Региони в напредък " - 4.5 млн. лв., а останалата - 7.5 млн. лв. - ангажимент от страна на страната, като съгласно управлението на УНСС са обещани траншове от по 2.5 млн. лв. всяка година. В позицията се съобщаваше, че страната не е превеждала средствата, които е дала обещание, незабавно изиска не 7.5, а 10.3 млн. лв., с цел да не се провали планът.

Премиерът беше на място и прегледа градежа, след което даде обещание да бъдат отпуснати 7.5 млн. лева - контрактуваната сума през 2016 година Така управлението на университета ще би трябвало да откри 1.2 млн. лв. за спомагателните разноски по градежа и най-малко 450 хиляди лв., с цел да покрие финансовите корекции, които са наложени поради нередности при усвояването на финансирането от 4.5 млн. лв. по оперативна стратегия " Региони в напредък ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР