Университетът в Оксфорд прие дарение от 150 млн. британски лири

...
Университетът в Оксфорд прие дарение от 150 млн. британски лири
Коментари Харесай

Милиардер дари 150 млн. лири на Оксфорд

Университетът в Оксфорд одобри подаяние от 150 млн. английски лири от американския милиардер Стивън Шварцман, оповестява Би Би Си. Това е най-голямата непринудено дадена сума на английски университет.

Парите ще послужат за отварянето на нов институт, който ще изследва етиката на изкуствения разсъдък, както и нов факултет по филантропични науки. Британското държавно управление дефинира инвестицията като „ световно значима”, предава БТВ.

Дарението идва в повратен миг, в който университетите срещат неустановеност при финансирането на разнообразни изследвания, главно поради брекзит. Шварцман е създател на компанията Blackstone и е добре прочут в американските бизнес среди. Въпреки честите рецензии поради охолния си живот, предприемачът се трансформира в главен донор в просветителната система.

По думите му парите са значими за университета, защото изкуственият разсъдък повдига някои от сериозните проблеми на нашето време. „ В момента доста държавни управления не са готови да се оправят с изкуствен интелект, а и за какво да са? Това е напълно друг вид технология”, изясни той.

Някои икономисти предизвестяват за заплахите, които стоят зад изкуствения разсъдък. Според тях доста хора ще изгубят работата си поради автоматизирането на множеството браншове. Понякога този развой се назовава „ Четвъртата индустриална революция”. Учените също приказват за възможна корист с изкуствен интелект в кибервойните и в подриването на демокрацията.

Преди да подари пари на Оксфорд, Шварцман влага в Масачузетския софтуерен институт (MIT) 350 млн. щатски $. Месеци по-рано милиардерът Дейвид Хардинг пък даде 100 млн. лири на Кеймбридж.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР