Университетът в Оксфорд прие дарение от 150 млн. британски лири

...
Университетът в Оксфорд прие дарение от 150 млн. британски лири
Коментари Харесай

Милиардер дари на Оксфорд 150 млн. лири

Университетът в Оксфорд одобри подаяние от 150 млн. английски лири от американския милиардер Стивън Шварцман, оповестява Би Би Си. Това е най-голямата непринудено дадена сума на английски университет.

Парите ще послужат за отварянето на нов институт, който ще изследва етиката на изкуствения разсъдък, както и нов факултет по филантропични науки. Британското държавно управление дефинира инвестицията като „ световно значима”.
Университетът в Кеймбридж получи подаяние от 100 млн. паунда Това е най-голямата сума пари, която са получавали от един донор
Дарението идва в повратен миг, в който университетите срещат неустановеност при финансирането на разнообразни изследвания, главно поради брекзит. Шварцман е създател на компанията Blackstone и е добре прочут в американските бизнес среди. Въпреки честите рецензии поради охолния си живот, предприемачът се трансформира в главен донор в просветителната система.

По думите му парите са значими за университета, защото изкуственият разсъдък повдига някои от сериозните проблеми на нашето време. „ В момента доста държавни управления не са готови да се оправят с изкуствен интелект, а и за какво да са? Това е напълно друг вид технология”, изясни той.
„ Младежки трус “ е думата на 2017 година на Оксфордския речник Определението ѝ е „ значима културна, политическа или обществена смяна, провокирана от дейности или въздействие на младежи “
Някои икономисти предизвестяват за заплахите, които стоят зад изкуствения разсъдък. Според тях доста хора ще изгубят работата си поради автоматизирането на множеството браншове. Понякога този развой се назовава „ Четвъртата индустриална революция”. Учените също приказват за възможна корист с изкуствен интелект в кибервойните и в подриването на демокрацията.

Преди да подари пари на Оксфорд, Шварцман влага в Масачузетския софтуерен институт (MIT) 350 млн. щатски $. Месеци по-рано милиардерът Дейвид Хардинг пък даде 100 млн. лири на Кеймбридж.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР