Университетът в Ливърпул се съгласи да преименува сграда, носеща името

...
Университетът в Ливърпул се съгласи да преименува сграда, носеща името
Коментари Харесай

В Ливърпул вдигнаха мерника на големия приятел на България Уилям Гладстон

Университетът в Ливърпул се съгласи да преименува постройка, носеща името на някогашния министър председател Уилям Гладстон, поради връзките му с търговията на плебеи. Уилям Гладстон, който четири пъти е бил министър-председател на Англия и е прочут като огромен другар на българите за оказаната от него поддръжка при потушаването на Априлското въстание, е държал тирада в Народното събрание срещу премахването на робството, тъй като фамилията му е имало плебеи на плантациите в Карибския басейн.

Студенти от университета в Ливърпул желаеха в намерено писмо преименуването на постройката, тъй като, съгласно тях, „ по този начин ще бъде проявена взаимност с отхвърлянето на подтисничеството на чернокожите “. Ръководството на университета отговори, че ще работи със студентите и личния състав за избиране на друго задоволително име на постройката, съобщи БНР. Студентите водят акция по въпроса от години с аргумента, че университетът не може да уважава хора, които са имали изгода от робството.

Всичко това става след антирасистките митинги в града във връзка гибелта на Джордж Флойд в Америка и повалянето и хвърлянето в пристанището на Бристол на статуята на някогашния търговец на плебеи Едуард Колстън. Същевременно американският президент Доналд Тръмп се опълчи на преименуването на военни бази, кръстени на генерали от Конфедерацията. Призивите се появиха, защото пълководците на южните американски щати са защитавали робското състояние на чернокожите по време на гражданската война в Съединени американски щати. В Джорджия съществува база, кръстена на Хенри Бенинг - военачалник, пледирал за определяне на изтъквам - " робокрация " в южните щати. Според Тръмп базите са част от американското завещание и запазването на имената им е въпрос на почитание към армията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР