Университетът в Газиантеп, Турция, ще открие три факултета в малки

...
Университетът в Газиантеп, Турция, ще открие три факултета в малки
Коментари Харесай

Турски университет ще обучава сирийци в 3 града под контрола на Анкара

Университетът в Газиантеп, Турция, ще открие три факултета в дребни градчета в Северна Сирия, заяви в петък формалният вестник на Анкара, представен от " Ройтерс ".

Агенцията отбелязва, че това отразя възходящото наличие на Турция в района.

В сирийския град Азаз ще бъде открит ислямски факултет, в Африн - факултет по обучение, в Ал Баб - факултет по стопанска система и административни науки в Ал Баб, се споделя в формалното държавно издание на Турция.

И трите града се намират в северозападна Сирия, западно от река Ефрат и в общи линии на север от Алепо, в райони, към които Турция е изпращала два пъти войски през последните три години, с цел да прогони кюрските бойци Сили за отбрана на народа (YPG) и бойци на " Ислямска страна " в опит да отбрана на личната си граница. Африн, Ал Баб и Азаз са на процедура под контрола на подкрепяни от Анкара сили.

Градовете са били поразявани в предишното от бомбени офанзиви, за които и двете групи са били упреквани от Анкара. Междувременно Турция построи лечебни заведения, възвърне учебни заведения и образова личен състав в северозападна Сирия. " Ройтерс " цитира известия в турски медии, съгласно които тя възнамерява да построи индустриална зона там и да открие 7000 работни места.

Университетът на Газиантеп, основан в едноименния турски град в югоизточната част на Турция, до момента имаше професионално учебно заведение граничния град Джараблус в Сирия, западно от Ефрат.

" Без избор "

Междувременно Анкара насочи предизвестие, че е подготвена за нова военна намеса в региона на Ефрат, следен от YPG, в случай че Съединени американски щати не съумеят да изпълнят уговорката си за основаване на планувана " безвредна зона " там.

Съединени американски щати поддържат ръководените от YPG сили, които победиха бойци на " Ислямска страна " в Сирия. Турция обаче счита YPG за терористична организация - за сирийско отклонение на неразрешената формация Кюрдска работническа партия (ПКК), въоръженият спор с която продължава 30 години.

Анкара и Вашингтон се договориха да образуват " безвредна зона " по границата на изток от Ефрат, където също са ситуирани американски войски. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче сподели, че Турция няма различен избор с изключение на да работи сама поради неналичието на прогрес в договарянията със Съединени американски щати.

Турция декларира, че би желала да настани до 2 милиона сирийски бежанци в безвредната зона, а предходната седмица държавният оператор TRT Haber разгласява детайлности за проектите на Анкара за 151 милиарда лири (27 милиарда долара) строителен план там, където да се настанят до 1 милион. Ердоган към този момент е заявявал, че би желал сред 1 и 2 млн. сирийци да се върнат там или до 3 млн., в случай че зоната се разшири още на юг. Миналата седмица държавната телевизия TRT разгласи проект на Анкара за строителен план за 151 милиарда лири. (27 милиарда долара) за заслон на 1 млн. души.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР