Университетът по хранителни технологии в Пловдив е домакин на редовното

...
Университетът по хранителни технологии в Пловдив е домакин на редовното
Коментари Харесай

Стефан Стоянов пред студенти: Да направим образованието...

Университетът по хранителни технологии в Пловдив е хазаин на постоянното Общо заседание на Националното посланичество на студентските препоръки. Организацията e най-голямото обединяване на студентската юноша, представляваща учащите се над 230 хиляди студенти в страната. Организацията с ръководител Яна Вангелова е член и представител на Европейския студентски съюз (ESU) в Република България.

Сред гостите на формалното разкриване на събитието бяха заместник-кметът “Oбразование, бизнес развиване, европейски политики и интернационално съдействие ” Стефан Стоянов, проф. доктор Любен Тотев - ръководител на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет, ректорът на УХТ проф. д.т.н. инж. Кольо Тенев Динков, ректорът на Аграрния университет проф. доктор Христина Янчева и  ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев.

„ Уважаеми другари, имаме едно общо предизвикателство с Вас – дружно да създадем по този начин, че нашата просветителна система да е по-конкурентноспособна ” – с тези думи заместник-кметът Стефан Стоянов приветства участниците във форума от името на кмета на Пловдив Иван Тотев и общинската администрация.

„ Като член на Европейския съюз страната ни е част от най-свободния свят, от най-големия пазар, част от най-голямата стопанска система на света. Българската стопанска система става все по-силна, безработицата е ниска, образованието се развива напред, само че сякаш не толкоз бързо, колкото ни се желае ”, съобщи Стефан Стоянов пред аудиторията. Той акцентира, че обща отговорност е по-бързо да приближим нашето обучение с европейското и международно.

„ Давам си сметка, че живеем при започване на 21 век  и към нас светът се трансформира доста бързо. Но образованието и знанията, които ще получите вие и идващите генерации са в основата на развиването на България. От Вашия персонален триумф зависи по какъв начин ще се развиват нашите градове, нашата страна и какъв брой конкурентноспособни ще бъдем ”, сподели още заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Според него като представители на най-голямата студентска организация младежите би трябвало да вложат сила за това образованието да бъде по-отворено към стопанската система и към живота. „ Добрата вест е, че то е стъпило на доста постоянна основа – имаме положителни междинни учебни заведения, положителни университети, само че усилието би трябвало да бъде непрекъснато, с цел да бъдем по- конкурентни и да даваме мощ на нашата стопанска система ”,  добави той.

От името на Управителния съвет на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България и от академичното управление на Минно-геоложкия университет одобрение насочи проф. Любен Тотев. Той акцентира положителното съдействие през последните години сред Съвета на ректорите, Националното посланичество на студентските препоръки и Министерството на образованието.

Като алегоричен хазаин на срещата ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Динков изрече признателност за работата на управлението на националната организация, както и за дейната активност на Студентския съвет на УХТ. Той акцентира, че тази година УХТ отбелязва 65 от основаването си, като сега във висшето учебно заведение се образоват над 3000 студенти в степените бакалавър, магистър и лекар.  Университетът по хранителни технологии в Пловдив е единственият профилиран ВУЗ, който  подготвя фрагменти в региона на питателните технологии, хранителното машиностроене, биотехнологиите, туризма и стопанската система на хранителната индустрия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР