Университетът по хранителни технологии излезе с позиция след организиран протест

...
Университетът по хранителни технологии излезе с позиция след организиран протест
Коментари Харесай

УХТ излезе с официална позиция след възраженията на студенти спрямо задължителния сертификат

Университетът по хранителни технологии излезе с позиция след проведен митинг на студенти, които се опълчват на наложителния документ за допускане до извършения. 

Ето какво написаха:

Във връзка с подадена пред ректора на висшето учебно заведение декларация – несъгласие, от страна на студенти първи курс, задочна форма на образование ОКС " Бакалавър “, против въведените с посочената нагоре заповед противоепидемични ограничения против COVID-19, показваме следната позиция, а точно:

В УХТ Пловдив е основана нужната организация и взаимоотношение сред обособените структурни звена и техните ръководители за обезпечаването на естествен присъствен образователен развой в интервала от 10 до 21 януари 2022 година при прецизно съблюдаване на изискванията за зелен документ от страна на преподаватели, чиновници и студенти. Над 300 студенти задочници вземат участие в постоянен образователен развой в лабораториите и семинарните зали на университета, без да възразяват против взетите превантивни дейности.

Считаме, че в изискванията на пандемия, когато са застрашени животът и здравето на хората, всички би трябвало да подчиним дейностите си на водещия публичен интерес, даже това да е съпроводено с отчасти ограничение на някои права на обособени групи хора. Въведените на национално и районно равнище противоепидемични ограничения, според заповедите на министъра на опазването на здравето, са наложителни за осъществяване, а контролът по спазването им подсигурява опазването на живота и здравето на всички работещи и учащи в университета.

Законът за здравето вкарва строги финансови и административни санкции, а според Наказателния кодекс (чл.355) “който наруши разпоредба, правила или ограничения, издадени срещу разпространението или появяването на заразна болест по хората, се санкционира с отнемане от независимост до три години и санкция от хиляда до 10 хиляди лв.. Ако действието е осъществено по време на зараза, пандемия или изключително състояние, обвързвано със смъртни случаи, наказването е отнемане от независимост до пет години и санкция от 10 до петдесет хиляди лв. ".

Няма подозрение, че управлението на УХТ Пловдив, респ. ректорът на висшето учебно заведение, не може и не трябва да нарушава въведените със закон правила. Още повече, че студентите внесли декларацията – несъгласие, бяха признати на среща с управлението още декември 2021 година и са осведомени, че заповедта на ректора в целокупност възпроизвежда заповедта на министъра на опазването на здравето и е в синхрон с подхванатите от министъра на образованието и науката противоепидемични дейности в структурите на повереното му министерство.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР